Data publicării:
Acțiunile americane scad, iar petrolul crește din cauza conflictului din Orientul Mijlociu - Analiză Reuters
Conflictul din Orientul MIjlociu are impact și asupra burselor americane.
Conflictul militar din Orientul Mijlociu are un impact major și asupra asupra burselor. Astfel, contractele futures ale burselor din SUA au înregistrat o scădere pe măsură ce războiul declanșat sâmbătă a dus la creșeterea prețului petrolului și la achiziția de titluri de Trezoreie, în timp ce raportul privind locurile de muncă din SUA din septembrie a ridicat nivelul așteptărilor pentru cifrele privind inflația mai târziu în săptămână, transmite Reuters.
De asemenea, sărbătorile din Japonia și Coreea de Sud au condus la condiții subțiri pe piețe, dar inițial s-a observat interes pentru obligațiuni și pentru activele sigure precum yenul japonez și aurul, în timp ce prețurile petrolului au crescut cu peste 3 dolari pe baril.
Shekel-ul israelian a scăzut inițial la cel mai redus nivel din începutul anului 2015, la 3,9880 per dolar, ceea ce a determinat Banca Centrală a Israelului să ofere să vândă până la 30 de miliarde de dolari pentru shekeli.
Această acțiune promptă a ajutat moneda să revină la 3,9050 shekeli/dolar, în timp ce Banca Centrală a mai declarat că va furniza lichiditate pe piețe la nevoie.
”Riscul constă în prețurile mai mari ale petrolului, prăbușirea piețelor de acțiuni și creșterea volatilității susțin dolarul și yenul și subminează monedele de risc", au declarat analiștii de la CBA într-o notă.
În special, exista o șansă ca aprovizionarea cu petrol din Iran să fie întreruptă, au adăugat ei.
”Din cauza restricțiilor deja existente în piețele fizice de petrol în trimestrul patru al anului 2023, o reducere imediată a exporturilor de petrol ale Iranului ar putea duce la creșterea prețului futures Brent peste 100 de dolari pe baril pe termen scurt”.
Amintim că duminică, enclava palestiniană din Fâșia Gaza a fost bombardată de Israel, ca răspuns la unul dintre cele mai sângeroase atacuri din ultimii 50 de ani, în care gruparea Hamas a ucis 700 de israelieni și a răpid zeci de alte persoane.
Pericolul de întrerupere a aprovizionării a fost suficient pentru a duce prețul petrolului Brent cu 3,14 dolari la 87,72 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american a crescut cu 3,28 dolari la 86,07 dolari pe baril.
Aurul a fost, de asemenea, în cerere, crescând cu 1,1% la 1.852 dolari pe uncie.
Evoluția piețelor valutare
Pe piețele valutare, yenul a fost principala câștigătoare, deși mișcările au fost în general modeste.
Euro a scăzut cu 0,3% la 157,37 de yeni, în timp ce dolarul a scăzut cu 0,1% la 149,14 yeni. Euro a scăzut și cu 0,3% în fața dolarului, la 1,0552 dolari.
Starea de precauție a oferit un impuls obligațiunilor suverane după vânzările recente puternice, iar contractele futures pe titluri de Trezorerie cu scadență la 10 ani au crescut cu 12 puncte.
Randamentele au fost indicate în jurul valorii de 4,74%, față de 4,81% vineri.
Orice creștere susținută a prețurilor petrolului ar acționa ca o taxă pentru consumatori și ar adăuga presiuni inflaționiste, ceea ce a avut un impact negativ asupra acțiunilor, cu contractele futures ale S&P 500 în scădere cu 0,8% și contractele futures ale Nasdaq pierzând 0,7%.
Contractele futures ale EUROSTOXX 50 au scăzut cu 0,4%, iar contractele futures FTSE cu 0,1%.
În timp ce Tokyo era închis, contractele futures ale indicelui Nikkei erau în scădere cu 1,0% și aproape de nivelul în care piața de numerar s-a încheiat vineri.
Cel mai larg indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific în afara Japoniei a rămas stabil, în timp ce acțiunile albastre chinezești au scăzut cu 0,6% la revenirea lor din vacanță.
Piața muncii din SUA, efect asupra inflației
Puterea raportului privind locurile de muncă din SUA a alimentat așteptările că dobânzile ar trebui să rămână ridicate pentru mai mult timp, cu un alt test major așteptat de la datele privind prețurile de consum din septembrie.
Prognozele medii indică o creștere de 0,3% atât pentru măsurile de bază, cât și pentru cele de bază, ceea ce ar trebui să conducă la o scădere ușoară a ritmului anual al inflației.
Minutele de la ultima întâlnire a Rezervei Federale sunt așteptate să ajute la evaluarea cât de serioși au fost membrii acesteia cu privire la menținerea dobânzilor ridicate sau chiar la creșteri ulterioare.
piețele păreau să creadă că evoluțiile din Orientul Mijlociu ar putea influența decizii ulterioare ale Fed și ar putea grăbi o relaxare a politicii monetare anul viitor.
Futures pentru fondurile Fed implicau acum o șansă de 86% ca dobânzile să rămână neschimbate în noiembrie și aveau prețuite aproximativ 75 de puncte de bază de tăieri pentru 2024.
Citește și: Banca Israelului scoate 30 de miliarde de dolari în piaţă pentru a linişti cursul valutar
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News