Acordul comercial UE - Mercosur nu va intra în vigoare înainte de 2021
Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmström, a estimat luni că va fi nevoie 'de cel puţin doi ani', înainte ca acordul comercial de liber schimb convenit recent de Uniunea Europeană cu blocul Mercosur (Argentina, Brazilia, Uruguay şi Paraguay) să intre în vigoare, transmite AFP.
La finele lunii iunie, Uniunea Europeană şi blocul Mercosur (Argentina, Brazilia, Uruguay şi Paraguay) au semnat un acord de liber schimb, după 20 de ani de negocieri, o realizare care va crea una din cele mai extinse zone de comerţ liber de pe mapamond. Conform acestui acord, UE îşi va deschide piaţa pentru produsele agricole din America de Sud, principala concesie a europenilor. 'Tratatul va trebui tradus în cele 23 de limbi europene şi ulterior va face obiectul unei revizuiri legale', a explicat Cecilia Malmström. După aceea, statele membre vor trebui să valideze textul acordului şi să decidă dacă poate intra în vigoare în mod progresiv, după care va fi supus votului Parlamentului European. Toate aceste etape au nevoie de timp, astfel că 'o perioadă de minim doi ani este una realistă', a explicat Malmström.
Mai multe state europene, în special marile ţări agricole precum Franţa, Irlanda sau Polonia, şi-au exprimat prudenţa, şi chiar unele îndoieli, faţă de acordul UE-Mercosur. În prima linie a celor care contestă acest acord sunt crescătorii de bovine. Mai multe mii de crescători de bovine au protestat săptămâna trecută la Dublin (Irlanda).
'Observ că unii nu au citit cu adevărat acest acord şi doar răspândesc zvonuri, false interpretări, care provoacă teamă în rândul oamenilor. Mulţi dintre cei care lucrează în prezent în agricultură sunt îngrijoraţi cu privire la viitorul lor. Acest lucru este normal. Dar agricultura nu este sacrificată în cadrul acestui acord', a insistat comisarul european. Acordul generează, de asemenea, îngrijorări cu privire la consecinţele pe care le-ar putea avea pe partea de mediu, în special în Brazilia, unde preşedintele Jair Bolsonaro este favorabil marilor companii din agro-business, despăduririlor şi folosirii masive a pesticidelor.
'Semnarea unui acord comercial cu cele patru state din blocul Mercosur nu înseamnă că suntem de acord cu toate politicilor acestor state în toate domeniile. Dar aceasta este o modalitate pentru a ancora Brazilia în acordul de la Paris cu privire la climă', a răspuns Cecilia Malmström. După implementarea sa, acordul UE-Mercosur va îndepărta barierele comerciale şi va stimula exporturile, creând o piaţă de aproximativ 800 de milioane de persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News