Data publicării:

Copacii modificați genetic ar putea ajuta la schimbările climatice

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Chiar dacă toate centralele pe cărbune ar fi transformate magic în eoliene și solare peste noapte și toate mașinile noastre ar fi electrice, toate gazele cu efect de seră pe care le-am pompat în atmosfera noastră timp de 200 de ani ar rămâne în continuare acolo.

Copacii ar putea, teoretic, ajuta la remedierea asta

Pe măsură ce cresc, copacii absorb dioxidul de carbon din atmosferă și, pe scurt, îl transformă în lemn. Dar mulți copaci cresc foarte lent. Pentru a nu opri doar schimbările climatice, ci și pentru a le inversa, cineva ar trebui să inventeze un copac care poate crește mult, mult mai repede.

Living Carbon, o companie din San Francisco, spune că a făcut exact asta.

Startup-ul spune că plopii hibrizi modificați genetic vor crește mai repede, astfel încât să absoarbă mai mult dioxid de carbon și să ajute la minimizarea daunelor provocate de schimbările climatice.

Dioxidul de carbon a crescut rapid în atmosferă de la începutul revoluției industriale, ducând la efecte climatice extreme. Startup-ul spune că editează genele copacilor pentru a accelera fotosinteza, procesul pe care plantele îl folosesc pentru a face hrană din dioxid de carbon și apă. Acest lucru le permite copacilor să crească mai repede cu energie suplimentară, potrivit companiei.

Studiul

Într-un caz, un copac pe care aceștia l-au modificat a acumulat cu 53% mai multă masă în timpul a cinci luni de creștere, potrivit unui raport Living Carbon publicat la începutul acestui an. 

Living Carbon spune că acest lucru se traduce prin captarea cu aproximativ 27% a mai mult carbon. Descoperirile sunt o dovadă a conceptului, așa că va trebui să se dovedească că rezista pe termen lung al vieții unui copac și la o scară suficient de mare pentru a avea un impact semnificativ asupra climei.

Living Carbon intenționează să planteze aproximativ 4 milioane de copaci până în 2023 și a făcut deja plantări de testare pe terenurile miniere abandonate.

Living Carbon spune că dacă își dublează suprafața existentă de copaci plantați în fiecare an, până în 2030 va fi eliminat 604 milioane de tone metrice de carbon. Aceasta reprezintă 1,66% din emisiile globale într-un an obișnuit, conform Living Carbon.

Startup-ul, care a fost fondat în 2019 și a strâns 15 milioane de dolari, intenționează să genereze venituri din vânzările de puieți și creditele de carbon pe care le primește pentru arborii săi modificați genetic.

Cofondatorii Living Carbon, Maddie Hall și Patrick Mellor, văd copacii modificați genetic ca pe o modalitate nu numai de a capta carbonul, ci și de a restabili pământul deteriorat.

”Aproximativ 75% din pământul din întreaga lume a fost degradat din cauza activității umane”, a declarat Hall pentru CNN Business.

Brazilia a înregistrat defrișări record din Amazon în prima jumătate a anului 2022

Un alt beneficiu potențial al arborilor modificați genetic este că rădăcinile lor vor crește mai repede, ceea ce ar putea ajuta la abordarea mai rapidă a eroziunii solului în zonele defrișate.

Living Carbon se numără printre startup-urile care încearcă să folosească ”biologia sintetică”, în care oamenii programează celulele ca și cum ar fi programat de mult cipuri de computer și software pentru a îndeplini sarcini.

Dar folosirea copacilor pentru a capta carbonul nu este un remediu pentru toate

În cele din urmă, copacii mor și carbonul lor este eliberat pe măsură ce se descompun. Living Carbon spune că se concentrează mai mult de jumătate din cercetările sale pe încetinirea descompunerii biomasei pentru a ține seama de acest lucru.

Kent H. Redford, un conservator și consultant care a scris o carte despre biologia sintetică, a declarat pentru CNN Business că modificarea copacilor are potențial, dar că multe lucururi rămân necunoscute.

Există îngrijorări rezonabile, inclusiv dacă copacii modificați genetic ar putea deveni specii invazive nedorite. Ecologiștii ar trebui să angajeze creatorii de tehnologie pentru a vedea dacă există modalități în care ideile lor pot funcționa social și economic, a spus el.

El a adăugat că conservaționiștii nu reușesc să păstreze biodiversitatea, așa că trebuie să fie deschiși să ia în considerare noi instrumente, evitând în același timp hiperbole.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel