Data publicării:

Acad. Victor Voicu: Un eventual nor radioactiv ar fi o dramă pentru români. Nu există antidot pentru radiații și nu avem centre specializate

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
victor voicu
victor voicu

Este bine că monitorizăm pericolul nuclear, dar nu ne ajută la nimic să știm dacă și când se va produce o eventuală catastrofă nucleară, pentru că nu suntem pregătiți să facem față. În primul rând avem nevoie de resurse - apă și alimente necontaminate. În ceea ce privește tratarea celor iradiați nu facem altceva decât să vorbim despre o utopie, este de părere generalul Victor Voicu, directorul Centrului de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare şi şeful Catedrei de Farmacologie, Toxicologie şi Psihofarmacologie Clinică a UMF Carol Davila și membru al Academiei Române.

Multe din informațiile ce apar în presă sunt exagerări, voite sau nu. Încă nu s-a produs nicio explozie periculoasă, chiar dacă nici nu putem răsufla liniștiți. E mai bine să fim optimiști, căci în caz de nor radioactiv care să se îndrepte înspre țara noastră nu putem face mare lucru, este de părere acad. Victor Voicu.

În ceea ce privește iradierea, trebuie luate în calcul mai multe ipoteze. „Nu putem vorbi despre contracararea pericolului, ci despre minimizarea efectelor. Pe primul loc este contaminarea resurselor - sol, alimente, apă, chiar și animale. Pentru prevenirea contaminării prin alimente am avea nevoie de un stoc de resurse necontaminate, care să fie de ajuns pentru perioada în care se realizează curățirea solului”, explică acad. Victor Voicu. După aceea, riscul iminent este inhalarea substanțelor radioactive. „Iodura de potasiu ne protejează de iodul radioactiv, dar nu și de alte elemente, cum ar fi cesiul, pentru care nu există antidot”, a adăugat generalul Voicu.

„În cazul unei contaminări serioase, ar trebui să existe clinici specializate. Iradierea poate fi exterioară sau interioară corpului. Spălarea corpului și îndepărtarea hainelor sunt folositoare pentru iradierea exterioară. Odată absorbite radiațiile în corp, aceste măsuri nu mai ajută la nimic. Se impune aici îngrijirea la terapie intensivă prin monitorizarea contaminării. Pentru acest lucru este nevoie de centre specializate, căci de pomană izolăm dacă dejecțiile sunt aruncate la canal și nu la un decontor special”, explică prof. dr. Victor Voicu. Din păcate, România nu deține astfel de centre specializate.

Citeşte şi:

Iodura de potasiu nu este un remediu universal anti-radiaţii. Este eficientă, dar are limitele ei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel