Data publicării:

Acad. Lucian Albu, analiză: Reducerea populației României va afecta extrem de negativ economia

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Acad. Lucian Albu, analiză: Reducerea populației României va afecta extrem de negativ economia / Foto: Pixabay, de Geralt
Acad. Lucian Albu, analiză: Reducerea populației României va afecta extrem de negativ economia / Foto: Pixabay, de Geralt

Acad. Lucian Albu a explicat într-o analiză cum reducerea populației României va afecta economia .

Alegeri prezidentiale 2024

Academicianul Lucian Albu, președinte al Consiliului Științific al Institutului de Studii Financiare (ISF), a realizat pentru studiifinanciare.ro, o analiză amănunțită a mecanismelor prin care reducerea populației României va afecta economia și viața de zi cu zi a românilor.

"Istoria economică demonstrează că schimbările structurale, care însoțesc tendința generală de creștere, sunt evidente de regulă doar pe termen lung. Acest lucru se întâmplă deoarece schimbările structurale majore în economie trebuie precedate de schimbări semnificative în structura populației, în sistemul de învățământ, în ocuparea forței de muncă, în sistemul tehnologic și productiv, în distribuirea veniturilor și a avuției etc. Practic, acestea pot fi de asemenea interpretate drept consecință a modificărilor fundamentale, atât din ​​viața economică, cât și din aceea socială.

Conform teoriei economice standard, pe calea istorică a creșterii se pot identifica o serie de tranziții, de la stadiile primare ale dezvoltării economice, la cele intermediare și în final la cele avansate, deci așa-numita teorie a dezvoltării stadiale.

"Există o relație biunivocă între dinamica demografică și creșterea economică"

Totodată, există o relație biunivocă între dinamica demografică și creșterea economică. Astfel, pe de-o parte, populația este izvorul forței de muncă, unul dintre factorii esențiali ai economiei. Dar, pe de altă parte, economia este aceea care permite creșterea demografică, nu doar cantitativă, ci mai ales calitativă. De aceea, între tendințele demografice și cele din economie există relații directe, demonstrate atât pe baze teoretice cât și empirice.

În acest studiu prezentăm câteva dintre tendințele privind dinamica populației și modificările din structura acesteia, având în vedere că populația reprezintă sursa forței de muncă, la rândul său unul dintre factorii fundamentali ai economiei. În legătură cu aspectele de ordin demografic, având un impact major asupra dinamicii forței de muncă și implicit a economiei, următoarele grupe tematice prezintă importanță deosebită: rata natalității și rata mortalității, sporul natural al populației și rata implicită a migrației. În mod direct, acestea au un impact major asupra dinamicii așa-numitelor rate de dependență demografică (totală, a tinerilor și respectiv a vârstnicilor), a căror creștere afectează, la rândul lor, extrem de negativ, însăși procesul creșterii economice", explică academicianul Lucian Albu în analiza sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel