Data publicării:
Absorbție fonduri europene. România, încurcată de propria legislație - deputatul Prișcă
Invitat în studioul DCNews de jurnalistul Val Vâlcu, deputatul PNL Răzvan Sorin Prișcă a vorbit despre legislația națională care împiedică o mai mare absorbție a fondurilor europene.
În viziunea parlamentarului liberal Răzvan Sorin Prișcă, barierele autoimpuse de România prin birocrație excesivă și prevederi legislative absurde sunt principalele responsabile de gradul scăzut al atragerii fondurilor europene.
Ordonanța de achiziții publice
„Cel mai mare dușman al beneficiarului de fonduri europene s-a chemat ordonanța de achiziții publice din 2006 care, chipurile, a fost o transpunere a unei directive europene, dar a fost o transpunere românească, pentru că scheletul a rămas al directivei, dar s-au pus tot felul de condiții suplimentare de către români”, este de părere deputatul.
Pe litera, nu pe spiritul legii
Aceeași ordonanță este răspunzătoare și de abuzurile pe care uneori le comit reprezentanții instituțiilor de control: „Acea lege, practic, acea ordonanță care a devenit lege, a permis tuturor instituțiilor de forță și nu numai să meargă să constate [încălcări minore - n.r.] pe litera legii, nu pe spiritul legii”.
Nu se întrevăd semne bune
Despre schimbarea sau îmbunătățirea textului de lege în domeniul achizițiilor publice, Răzvan Prișcă manifestă mai degrabă pesimism: „S-a vorbit multă vreme în vremea Guvernului Ponta despre o nouă lege a achizițiilor publice, pe care o avem de aproape doi ani. Eu nu am văzut nicio modificare semnificativă. Aceasta este problema – legislativă – și a filosofiei celor care lucrează în instituții. Nu au corectat, fundamental, nimic”.
Beneficiarul de bună credință
„Dacă vezi că cineva absoarbe niște bani, creează niște locuri de muncă, plătește impozite și greșește. De multe ori pe fonduri europene unde birocrația este mai mare decât în instituțiile publice, poți să greșești de bună credință”, explică deputatul ales în circumscripția Prahova.
Asistență în loc de sancțiune
Răzvan Sorin Prișcă consideră că atunci când autoritatea de control constată că respectivul beneficiar de fonduri europene a greșit în proporție mică, de pildă de 5%, ar trebui să i se ofere asistență pentru a remedia eroarea în loc să fie drastic sancționat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News