Abilitatea "ascunsă" din spatele succesului miliardarului Bill Gates - funcționează "în orice domeniu"
Pozitivismul și pesimismul sunt ambele componente vitale pentru supraviețuire și ne permit să ne pregătim pentru riscuri în avans și în același timp, să păstrăm speranța și încrederea.
Un expert în psihologie intervievat de CNBC subliniază importanța convingerii că lucrurile pot și vor deveni mai bune, chiar atunci când există incertitudine. Această atitudine este crucială în contexte variate, de la menținerea unei relații solide la luarea deciziilor de investiții pe termen lung. Deși optimismul și pesimismul pot părea opuse, ele reprezintă mentalități care pot coexista, iar mulți oameni au tendința să aleagă una dintre ele.
Oamenii de succes găsesc un echilibru între pesimism și optimism
Bill Gates oferă un exemplu remarcabil al eficienței acestei abilități ascunse. De la înființarea Microsoft, el a avut întotdeauna o preocupare de a asigura disponibilitatea unei rezerve financiare suficiente pentru a susține compania pe o perioadă de 12 luni fără venituri.
În 1995, într-o discuție cu Charlie Rose, i s-a pus întrebarea de ce păstrează o astfel de sumă mare de bani la îndemână. El a explicat că domeniul tehnologiei evoluează rapid, iar succesul viitor al afacerii nu este garantat, inclusiv cel al Microsoft.
În 2007, el a spust: „Întotdeauna am fost îngrijorat pentru că oamenii care lucrau pentru mine erau mai în vârstă decât mine și aveau copii și mereu mă gândeam: „Dacă nu pot să îi plătesc? Voi putea îndeplini statul de plată?”
Aici, optimismul și încrederea sunt amestecate cu pesimismul puternic. Ceea ce pare să înțeleagă Gates este că nu poți fi optimist pe termen lung decât dacă ești suficient de pesimist pentru a supraviețui pe termen scurt.
Este important să recunoaștem faptul că optimismul și pesimismul pot fi plasate pe un continuum.
La unul dintre capete se află optimiștii puri. Ei au încredere deplină în faptul că totul este minunat, va rămâne întotdeauna minunat și consideră orice formă de negativitate ca un semn de slabiciune personală. Această atitudine este adesea asociată cu o încredere excesivă în sine, făcându-i să nu poată înțelege aspectele negative.
La celălalt capăt al spectrului sunt pesimiștii puri. Ei au convingerea fermă că totul este teribil, va rămâne întotdeauna teribil și consideră orice formă de pozitivitate ca fiind naivă. Această mentalitate poate fi alimentată de o încredere scăzută în sine, făcându-i să nu poată înțelege aspectele pozitive. Aceștia reprezintă opusul optimiștilor puri și pot fi la fel de disociați de realitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News