A pierit şi ultima speranţă pentru cei care nu au luat Bac-ul: nici facultăţile private nu acceptă fără bacalaureat
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
amfiteatre goale la facultatile private
amfiteatre goale la facultatile private

Declaraţiile oficialilor din Ministerul Educaţeiei, care susţin că niciun elev care nu a luat Bacul în această vară nu va putea să intre la facultate, au acoperire şi în practică. Redacţia De Ce News a trimis un reporter la trei facultăţi private din capitală pentru a încerca să se înscrie fără bacalaureat. Răspunsul a venit promt şi fără drept de apel: nu se poate.

amfiteatre goale la facultatile privateDemersul nostru a plecat de la declaraţia secretarului de stat din Ministerul Educaţiei, Cătălin Baba. "Nicio facultate din România şi din Europa nu admite candidaţi fără bacalaureat. Condiţia de admitere în învăţământul superior din România dar şi din Europa este promovarea bacalaureatului. Există ţări în UE unde, din cauza bacalaureatului diferenţiat, sunt acceptate la admitere documente echivalente bacalaureatului. Aşadar, nu există admitere la facultate fără bacalaureat", a precizat acesta.

Prima încercare, primul eşec

Am încercat să vedem care este situaţia la Spiru Haret, o Universitate cu o reputaţie îndoielnică. La centrul de admitere suflă vântul, pe holurile altă dată pline în această perioadă. În cele 30 de minute petrecute prin zonă, un singur elev a venit să se înscrie, dar avea diploma de bacalaureat.

La comisia pentru depunerea dosarelor este linişte. Înainte de a expune problema pe faţa doamnei puteai citi optimism. După ce am spus că aş vrea să mă înscriu acum şi să plătesc toate taxele, dar să aduc diploma de bacalaureat la toamnă, răspunsul a venit automat. Fără prea multe negocieri, mi s-a spus că nu se poate, că trebuie respectată legea, dar de asemenea, că pot, după examenul din toamnă, să revin, pentru că şi atunci se fac înscrieri.

Răspunsuri trase la inidigo

Prima îcercare fiind sortită eşecului, am incercat la alte două facultăţi, Hyperion şi Universitatea Ecologică. Acelaşi scenariu. Holurile erau goale, dar cei de la comisia de înscriere aşteaptă răbdători. Pe aceeaşi schemă, am expus problema, dar am primit răspunsuri identice. S-a ridicat aceeaşi chestiune a respectării legii şi invitaţia de a mai încerca în toamnă.

Mai bine pierd nişte bani acum, decât să piardă licenţa de tot

Se pare că logica după care merg în aceste momente Universităţile private este cea de a-şi asuma acum pierderea unor fonduri provenite din taxele noilor studenţi, decât să îşi piardă licenţa de tot.

Probabil va mai trebui să aşteătăm vreo 2 sesiuni de bacalaureat organizat de Funeriu în care Universităţile private să rămînă cu sălile goale, şi atunci probabil că vor ceda. Deocamdată răspunsul este nu, pentru că au ce pierde, dar poate peste un an, riscul va merita.

Citește și:

Lista facultăţilor neacreditate. Ce specializări trebuie să ocolești la înscrierea pentru învățământul superior

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel