A opta minune a lumii: Tunelul imens de sub Cascada Niagara
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube 
Niagara Parks
Sursa Foto YouTube Niagara Parks
O minune a naturii vizitată de toată lumea, de la Marilyn Monroe la Mark Twain, Cascada Niagara este un magnet care a atrage turiști din toate colțurile lumii. Dar, până în acest an, un tunel imens, îngropat adânc sub cascadă, a fost interzis vizitatorilor.

De-a lungul graniței dintre Canada și Statele Unite ale Americii se află un oraș numit după o serie de cascade falnice. Orașul constituie o vale lungă de 11 kilometri, tăiată cu mii de ani în urmă de puternicul Râu Niagara, care separă Canada și Statele Unite. 

La capătul sudic al defileului se află faimosul și maiestuosul Niagara Falls care este considerată a opta minune a lumii de către mulți. Chiar dacă cascadele nu sunt excepțional de înalte, cantitatea nebunească de apă care curge peste ele le face printre cele mai puternice cascade din America de Nord, ceea ce captivează pasionații de călătorii care se adună aici din toate colțurile Pământului doar pentru a admira uluitoarea cascadă.

Situată pe râul Niagara, între Ontario, Canada și statul New York, Cascada Niagara cuprinde trei cascade separate care se unesc pentru a forma cea mai mare cascadă din lume. Cascada Horseshoe, cunoscută și sub numele de Canadian Falls, se află pe partea canadiană, în timp ce celelalte două, Bridal Veil Falls și American Falls, se află în partea americană.

Un tunel de 670 de metri, construit cu mai bine de un secol în urmă pe partea canadiană, a fost deschis pentru a dezvălui amploarea uimitoare a acestor minuni inginerești .

Explorarea lui oferă o privire fascinantă asupra lucrărilor de pionierat care au contribuit la aducerea acestui colț al Americii de Nord în epoca modernă. Centrala electrică, care a funcționat din 1905 până în 2006, a deviat apa din puternicul râu Niagara pentru a rula generatoare gigantice care au electrificat industria regională și au contribuit la Great Lakes port of Buffalo să devină cunoscut sub numele de Orașul Luminii.

Regiunea din jurul cascadei, potrivit ghidului turistic al stației, Elena Zoric, a fost cândva un centru de activitate pentru oamenii de afaceri care doreau să profite de exploatarea energiei hidroelectrice. Centrala hidroelectrică Adams a fost prima care a fost deschisă, operând pe partea SUA din 1895 până în 1961. Pe partea canadiană, Ontario Power Company a funcționat din 1905 până în 1999, iar Toronto Power Generating Station din 1906 până în 1974.

Astăzi, stația Niagara Parks este singura centrală hidroelectrică complet intactă din lume a erei sale. Operată inițial de Canadian Niagara Power Company, a folosit generatoare Westinghouse pentru a crea curenți alternativi patentați de inventatorul Nikola Tesla, tehnologie de ultimă oră la acea vreme, potrivit CNN.

Un lift de sticlă coboară vizitatorii la 55 de metri dincolo de cele șase niveluri de infrastructură necesare procesului de generare a energiei hidroelectrice. În partea de jos este tunelul de unde avea să iasă apa. Tunelul  are aproape opt metri înălțime și șase metri lățime și este, de asemenea, o atracție istorică, unică. A fost nevoie de patru ani, de mii de muncitori pentru a excava șisturile de sub camera principală de generare folosind felinare, dinamită și lopeți.

Citește și:

Telecabina-spectacol din Alpi. Leagă Franța și Italia pe calea aerului, la peste 3000 de metri înălţime

Cel mai înalt dintre vârfurile Aiguilles de Chamonix, unele dintre cele mai cunoscute și mai fotografiate peisaje din Alpi, din masivul Mont Blanc, este L’Aiguille du Midi, care atinge înălțimea de 3.842 de metri. Această platformă, situată la 3.777 de metri deasupra nivelului mării, este o destinație turistică populară la care se poate ajunge direct din orașul Chamonix, prin telecabina L’Aiguille du Midi, care a devenit operațională în 1955. De la momentul deschiderii sale, vreme de aproximativ două decenii, a fost cel mai înalt teleferic din lume. De altfel, deține și astăzi recordul pentru ascensorul vertical situat la cea mai mare altitudine din lume.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel