Urmărește emisiunea live
A murit profesorul Mircea Păcurariu, unul dintre cei mai mari teologi și academicieni
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Unul dintre cei mai mari teologi și academicieni, profesorul Mircea Păcurariu, s-a stins din viață în această dimineață. 

Profesorul Mircea Păcurariu s-a stins din viață în dimineața zilei de miercuri, 13 ianuarie, la ora 07:41. 

Părintele academician s-a născut la 30 iulie 1932, în Hunedoara. După ce a urmat școala primară la Orăștie şi Deva, apoi Liceul Teoretic „Decebal” din Deva, a frecventtat timp de un an cursurile Facultății de Istorie a Universității din Cluj (1951-1952). 

A fost nevoit să întrerupă cursurile ca urmare a unei exmatriculări dictate din „rațiuni politice”.

Între 1952 și 1956, Mircea Păcurariu a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu. După care, profesorul a urmat cursuri de doctorat, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, la Institutul Teologic din București, până în 1959.

Mircea Păcurariu obţinut titlul de doctor în teologie, în anul 1968, cu teza „Legăturile Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania cu Ţara Românească şi Moldova în secolele XV-XVII”.

Doi ani mai târziu a fost hirotonit diacon, iar în 1971, preot. După o perioadă petrecută ca profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1959-1961), Mircea Păcurariu a predat ca profesor universitar la Institutul Teologic din Sibiu, până la pensionare, în anul 2002, de când a rămas profesor emerit.

Între 1992 și 2000 a condus, în calitate de decan, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. 

De asemenea, a fost și preşedinte al „Comisiei de Istorie Eclesiastică Comparată din România”. 

Mircea Păcurariu a primit „Crucea Patriarhală” din partea Patriarhilor Iustin și Teoctist, iar în 2009, Patriarhul Daniel i-a oferit cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel