A murit glaciologul Claude Lorius, pionierul climatologiei
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Facebook, Claude Lorius
foto: Facebook, Claude Lorius
Claude Lorius  a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani.

Glacialogul francez Claude Lorius, unul dintre primii care au stabilit rolul dioxidului de carbon (CO2) în încălzirea globală, a încetat din viaţă marţi la vârsta de 91 de ani, au anunţat joi editorul său şi un cercetător CNRS apropiat lui, informează Agerpres.

A studiat bulele de aer din gheaţă

Acest pionier al expediţiilor polare, care a trăit în total şase ani în Antarctica de la prima sa misiune în 1957, a contribuit la înfiinţarea climatologiei, reconstituind climatul din trecut datorită studiului bulelor de aer cuprinse în gheaţă de-a lungul mileniilor. "Nu am ales ştiinţa, am ales aventura" a declarat pentru AFP acest pionier al climatologiei, născut la 27 februarie 1932 la Besançon (estul Franţei). "A fost o şansă extraordinară pentru că se întâmplă că Antarctica să fie cel mai bun loc pentru a realiza că există o problemă de mediu planetară", a remarcat Claude Lorius, care a preferat adesea exprimarea "noi" în loc de "eu".

În marea tradiţie a lui Paul-Emile Victor, Claude Lorius a condus 22 de expediţii polare în Groenlanda, dar mai ales în Antarctica, unde a trăit, în total, şase ani, de la prima sa misiune în 1957. Deja octogenar, el a revenit pentru filmul lui Luc Jacquet, "Gheaţa şi cerul", prezentat la încheierea Festivalului de Film de la Cannes din 2015 şi dedicat carierei acestui savant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel