A murit creatorul jocului SUDOKU
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
A murit creatorul jocului SUDOKU / Foto: Pixabay
A murit creatorul jocului SUDOKU / Foto: Pixabay
A murit creatorul jocului sudoku.

Maki Kaji, un editor pasionat de puzzle-uri, cel care a popularizat jocul sudoku botezându-l în anii 1980 cu numele japonez sub care este cunoscut şi astăzi, a decedat la vârsta de 69 de ani, a anunţat editura pe care a fondat-o, transmite Agerpres, citând AFP.

Kaji-san, cunoscut ca cel care a botezat jocul sudoku, era iubit de amatorii de puzzle-uri din lumea întreagă., este mesajul publicat pe pagina editurii Nikoli.

Japonezul s-a stins din viaţă pe 10 august din cauza unui cancer biliar, se mai precizează în comunicat.

Când a fost inventat jocul sudoku



Conceptul original al jocului - pătratul latin - a fost inventat în secolul al XVIII-lea, în Europa, de un matematician elveţian, Leonhard Euler.

Versiunea sa modernă, diferită întrucât grila de joc este împărţită în nouă pătrate cu câte nouă căsuţe, a fost descoperită la începutul anilor 1980 într-un magazin american de Maki Kaji, care l-a importat apoi în Japonia.

Descoperirea unui nou puzzle este ca şi cum ai descoperi o comoară, a declarat Maki pentru BBC în 2007.

Acesta a dat numele japonez al jocului, sudoku, o contracţie a sintagmei cifrele trebuie să fie singure şi ale cărei două caractere s-ar putea traduce prin numere solitare.

Cum se joacă sudoku



Jocul s-a răspândit în întreaga lume după ce Wayne Gould, un judecător pensionar din Hong-Kong, pasionat de jocuri de concentrare, a decis în 1997, după ce a descoperit sudoku în Japonia, să scrie un program informatic care să genereze grile sudoku.

Sudoku se joacă într-o grilă care este alcătuită din 9 x 9 căsuțe separate în 9 rânduri (poziționate orizontal) și 9 coloane (poziționate vertical) grupate în pătrate cu dimensiuni 3 x 3. Fiecare rând, coloană și pătrat (9 căsuțe fiecare) trebuie să fie completat cu numerele de la 9 până la 9 fără a se repeta niciunul dintre numerele în rând, coloană sau pătrat.

La începutul jocului în unele dintre căsuțele ale grilei sunt prezente unele dintre numerele. Scopul este de a se completa toate pătratele goale cu cifrele de la 1 la 9. Puzzle-urile Sudoku mai dificile au numai câteva numere completate la început, iar cele mai dificile dispun numai de 17 numere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel