Data publicării:

A fost descoperită gena care protejează de bolile neurodegenerative, precum boala Alzheimer și boala Parkinson

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @vecstock
FOTO: Freepik @vecstock
Bolile neurodegenerative afectează milioane de persoane la nivel mondial, iar pentru acestea nu există leac, ci doar tratamente care să reducă simptomatologia. Cercetătorii au descoperit gena care protejează de Alzheimer și Parkinson.

Bolile neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson, au un impact major atât asupra persoanelor afectate, cât și a membrilor familiilor acestora. La nivel mondial trăind peste 55 de milioane de oameni trăiesc cu demență, iar Alzheimer reprezintă aproximativ 60-70% dintre cazurile de demență, în timp ce boala Parkinson afecta, în 2019, 8,5 milioane de persoane.

Un studiu colosal a scos la iveală faptul că o variație a unei gene implicate într-un răspuns imunitar a protejat în secret mulțimea de oameni care o poartă împotriva bolilor Alzheimer și Parkinson.

Cunoscută sub numele de DR4 sau alela, varianta face parte dintr-o familie de gene care, în mod normal, ajută sistemul nostru imunitar să identifice și să distrugă invadatorii străini, cum ar fi bacteriile și virușii.

”Într-un studiu anterior, am descoperit că purtarea alelei DR4 pare să protejeze împotriva bolii Parkinson”, spune psihiatrul și geneticianul Emmanual Mignot de la Universitatea Stanford din SUA, instituția care a condus studiul.

Însă Alzheimer și Parkinson sunt afecțiuni distincte, cu biomarkeri patologici diferiți în creier - corpuri Lewy pentru Parkinson și încurcături anormale ale proteinei tau în cazul bolii Alzheimer.

Astfel, descoperirea DR4 ca factor comun a fost uluitoare.

”Faptul că acest factor de protecție pentru Parkinson a ajuns să aibă același efect protector în ceea ce privește Alzheimer m-a uimit. În noaptea de după ce am aflat asta, nu am putut dormi”, spune Mignot.

Ce spune studiul

Oamenii de știință au adunat date medicale și genetice din zeci de bănci de date din întreaga lume, ceea ce le-a oferit un set de date diversificat care a inclus participanți din Europa, Asia, America Latină și America Africană.

Comparând 176.000 de pacienți cu boala Parkinson sau Alzheimer cu puțin sub 2 milioane de cazuri de control, s-a constatat că cei care purtau varianta DR4 aveau o probabilitate semnificativ mai mică de a suferi de oricare dintre cele două boli - de fapt, o probabilitate mai mică cu peste 10%.

Cercetătorii au studiat apoi date de la 7.000 de creiere autopsiate afectate de Alzheimer, descoperind că cei cu mutația genei DR4 au avut un debut mai târziu al simptomelor și mai puține încurcături neurofibrilare, care se corelează cu severitatea bolii.

Potrivit acestora, un fragment din biomarkerii bolii Alzheimer, PHF6 acetilat (a-PHF6), este esențial pentru formarea acestor aglomerări.

Experimentele de laborator au arătat că proteinele DR4 se leagă puternic de acest fragment.

Datorită acestei conexiuni puternice, sistemul imunitar recunoaște tau încâlcit ca fiind străin și îl elimină, așa cum ar face-o dacă ar fi vorba de un virus sau de o bacterie.

Chiar dacă aceste încurcături nu sunt un mecanism pentru Parkinson, purtarea DR4 a fost corelată cu simptome care încep mai târziu în această boală, de asemenea. O altă victorie pentru DR4.

”Acest răspuns imunitar ar proteja împotriva bolii Alzheimer, Parkinson și a neurodegenerării”, scriu cercetătorii, notează Science Alert.

Trebuie reamintit că niciuna dintre aceste boli neurodegenerative nu are leac, iar tratamentele actuale sunt menite să reducă simptomatologia, respectiv să îmbunătățească viața și calitatea vieții acestor pacienți.

Citește și: Cum ne afectează micșorarea zilei. Dr. Vlad Ciurea recomandă regula germană. "Așa reușim să ne adaptăm"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel