Data publicării:

A fost descoperită cea mai veche piatră runică din lume / foto

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

În Norvegia a fost descoperită cea mai veche piatră runică din lume.

Arheologii din Norvegia au descoperit ceea ce susțin că este cea mai veche piatră runică din lume, spunând că inscripțiile au o vechime de până la 2.000 de ani și datează din primele zile ale istoriei enigmatice a scrierii runice, scrie The Guardian.

Blocul plat și pătrat de gresie maronie prezintă o scrijelire a simbolurilor runice, care ar putea fi cel mai vechi exemplu de cuvinte înregistrate în scris în Scandinavia, potrivit Muzeului de Istorie Culturală din Oslo.

Se spune că este „printre cele mai vechi inscripții runice găsite vreodată” și „cea mai veche piatră runică databilă din lume”.

„Această descoperire ne va oferi o mulțime de cunoștințe despre utilizarea runelor în epoca timpurie a fierului. Aceasta poate fi una dintre primele încercări de a folosi rune pe piatră în Norvegia și Scandinavia”, a spus Kristel Zilmer, profesor la Universitatea din Oslo.

Rune mai vechi au fost găsite pe alte obiecte, dar nu pe piatră. Cea mai veche descoperire runica este pe un pieptene de os găsit în Danemarca. 

Piatra runică a fost descoperită la sfârșitul anului 2021, în timpul unei săpături a unui mormânt lângă Tyrifjord, la vest de Oslo, într-o regiune cunoscută pentru mai multe descoperiri arheologice monumentale. Elementele din groapa de incinerare – oase arse și cărbune – indică faptul că runele au fost probabil inscripționate între anii 1 și 250 după Hristos.

„Aveam nevoie de timp pentru a analiza și a data piatra runica”, a spus Kristel Zilmer pentru a explica de ce descoperirea a fost anunțată pentru prima dată acum.

Cu o lîțime de 31 cm și o lungime de 32 cm, piatra are mai multe tipuri de inscripții și nu toate au sens lingvistic. Opt rune pe partea din față simbolizează cuvântul „idiberug” – care ar putea fi numele unei femei, al unui bărbat sau al unei familii.

Zilmer a numit descoperirea „cel mai senzațional lucru din carieră”.

Mai sunt multe cercetări de făcut asupra descoperirii, numită piatra Svingerud, după locul unde a fost găsită.

„Fără îndoială, vom obține cunoștințe valoroase despre istoria timpurie a scrierii runice”, a mai spus cercetătoarea.

Piatra runică va fi expusă timp de o lună, începând cu 21 ianuarie, la Muzeul de Istorie Culturală, care deține cea mai mare colecție de artefacte istorice din Norvegia, din epoca de piatră până în timpurile moderne.

Runele sunt caractere ale mai multor alfabete germanice care au fost folosite în nordul Europei din cele mai vechi timpuri până la adoptarea alfabetului latin. Au fost găsite pe pietre și diferite obiecte de uz casnic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel