Data publicării:

A fost descoperită cea mai veche apă de pe Pământ. Ce gust are / foto

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Un geolog a găsit cea mai veche apă de pe Pământ, după care a gustat-o.

Geologii care studiau o mină canadiană au făcut o descoperire incredibilă. La o adâncime de aproximativ 3 kilometri au găsit apă curgătoare, despre care testele au arătat a avea între 1,5 miliarde și 2,64 miliarde de ani. Fiind izolată în tot acest timp, a fost cea mai veche apă găsită pe Pământ, scrie IFL Science.

„Când oamenii se gândesc la această apă, presupun că trebuie să fie o cantitate mică de apă prinsă în stâncă”, a declarat profesorul Barbara Sherwood Lollar, care a condus echipa, pentru BBC News.

„Dar, de fapt (...), volumul apei este mult mai mare decât a anticipat oricine”, a mai spus ea.

Echipa a găsit urme care indicau că viața fusese cândva prezentă în apă.

„Prin observarea sulfatului din apă, am putut vedea o amprentă care indică prezența vieții. Și am putut indica că semnalul pe care îl vedem în fluide trebuie să fi fost produs de microbiologie - și, cel mai important, trebuie să fi fost produs pe o scară de timp foarte lungă", a spus Sherwood Lollar. „Acesta trebuie să fie un indiciu că organisme au fost prezente în aceste fluide la o scară de timp geologică", a mai spus ea.

Fără lumină, microbii au supraviețuit folosind substraturi produse din radiații.

„Sulfatul din această apă veche nu este un sulfat modern. Ceea ce am descoperit este că sulfatul, ca și hidrogenul, este de fapt produs prin reacția dintre apă și rocă”, a declarat Long Li, profesor asistent la Departamentul de Științe ale Pământului și Atmosferice al Universității din Alberta, într-un comunicat de presă. „Acest lucru înseamnă că reacția va avea loc în mod natural și poate persista atâta timp cât apa și roca sunt în contact, potențial miliarde de ani.”, a mai adăugat el.

În timp ce descoperirea a avut implicații pentru găsirea vieții în alte părți de pe Pământ, precum și în Sistemul Solar, ceea ce a iscat interesul a fost următoarea întrebare: Ce gust are apa? 

Cercetătorii au venit și cu răspunsul.

„Dacă ești un geolog care lucrează cu roci, probabil că ai lins o mulțime de roci”, a spus Sherwood Lollar pentru CNN. Aceasta a încercat totuși apa, gustând-o de pe deget. Se aștepta ca gustul să fie sărat, deoarece apa mai sărată tinde să fie mai veche. Spre încântarea ei, apa era „foarte sărată și amară” și „mult mai sărată decât apa de mare”. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că apa era acolo de peste 2 miliarde de ani.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel