A fost Ceaușescu un patriot? Analiza sociologului Bulai
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Wikimedia Commons
foto: Wikimedia Commons
Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au discutat în acest weekend, printre altele, și despre Securitate, comunism și propagandele anticeaușiste.

Dezbatere de sezon, ca-n fiecare decembrie, pe marginea a tot ceea ce a însemnat epoca ceaușistă pentru România. A fost Nicolae Ceaușescu un patriot adevărat? A gândit ca un român? Iată câteva idei de la care putem porni în căutarea răspunsului:

"Cred că Ceaușescu a fost naționalist 100%. În primul rând, deși nu avea carte, știa mai multă istorie decât politicienii cu multe doctorate de azi, o istorie construită de Școala Ardeleană și de alții care cultivau spiritul național din secolul al XIX-lea. Deci, din acest punct de vedere, el a intrat într-o zonă în care sigur că a prins foarte mult, mă refer la intelectualii și tinerii din anii '60 - nu suntem noi pe acolo, eu abia mă nășteam și nu contam.

Din păcate, această formă paroxistică de propagandă, în realitate, și-a pierdut efectele prin faptul că a devenit falsă. În anii '70 încă mai era cum mai era, dar în anii '80 a fost nebunia lumii. Deci, din punctul ăsta de vedere, avem o reacție mai degrabă negativă pentru că nu funcționau lucrurile, nu știau cum să le facă.

Alfred Bulai: De ce trebuie să facem defilare? E noaptea minții

Gândește-te, în '90 oamenii au vrut să renunțe la tot ceea ce era din comunism, ceea ce era o aberație, de principiu, că unele lucruri nu erau rele. Un exemplu... copiii de liceu mergeau în parc să planteze pomi... nu e un lucru rău, e o chestie de voluntariat și e și pe la alții, dar era... "nu, tată, să ne dea bani!" - era totul pe bani în '90.

Din punctul ăsta de vedere mecanismul și-a creat singur acești monștri, adică să sugereze că e dramatic. Mentalitatea a rămas. Tu crezi că e zi națională, dar noi nu serbăm! Noi serbăm festiv, știi? Ca și cum, de ziua ta, trebuie să stai drept și să primești oamenii, să ai discursuri drăguțe... băi, e ziua ta! Trebuie să faci altceva! De ce trebuie să facem defilare? E noaptea minții, are efecte contrare a ceea ce ai vrut tu să faci!", a spus Alfred Bulai în cadrul emisiunii "Nod în Papură" de la DC NEWS.

Continuarea discuției, aici:

       

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel