Data publicării:

9 minute pentru lecturarea unui dosar de către judecător. Cristina Drăghici-Nedelcu, magistrat, arată cum se poate gestiona o asemenea încărcătură

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @weyo
FOTO: Freepik @weyo

Invitată la Culisele Justiției, judecătoarea Cristina Drăghici-Nedelcu a vorbit despre ce presupune meseria de judecător și care sunt responsabilitățile pe care le are acesta pentru actul final de înfăptuire a justiției. În ciuda opiniilor profane, după cum subliniază aceasta, "noi depunem muncă și în spatele ușilor închise. Studiem ședința de judecată, studiem dosarele, vedem ce probe trebuie administrate sau care probe nu trebuie administrate".

"Există dosare multe în continuare pentru fiecare judecător din România (...) nu sunt atât de mulți judecători în România, într-o țară, pe cât s-ar crede dintr-un discurs public. Avem 2.000-3.000, ceva de genul, nu? Acum nici nu mai știu (n.r., câți judecători există), cu valorile de ieșire din sistem, cu cei care au intrat și bine au făcut-o acum", spune Laura Duță.

Mulți profesioniști ai dreptului care s-au trezit fără o certitudine în privința zilei de mâine

"Au fost valori consecutive de ieșire din sistem, într-adevăr, tocmai pentru că au fost multe seisme legislative, să spunem, o incoerență legislativă, o incertitudine, până la urmă, care a fost sădită unor profesioniști ai dreptului, care ani de zile au luptat pe fronturile justiției pentru independența justiției, care cu probitate au emis hotărâri judecătorești corecte în numele legii și s-au trezit fără o certitudine în privința zilei de mâine.

Și atunci au fost nevoiți să plece din sistem. Nu și-au dorit, au existat chiar interviuri, pentru că au fost sesiuni în care CSM-ul a organizat această remobilizare a resursei umane, în sensul în care să cheme magistrații pensionați și toți, absolut toți, au spus că nu și-au dorit să părăsească acest sistem, pentru că profesia îți aduce multe satisfacții, în primul rând satisfacții intrinseci, dar au fost nevoiți să o facă.

Acum, din punct de vedere al dosarelor, din păcate ne aflăm într-un crescendo al numărului acestora, în condițiile, cum bine ați spus și dumneavoastră: numărul magistraților nu este într-atât de însemnat față de numărul de locuitori, pe cât s-ar crede, deci numărul magistraților raportat la numărul de locuitori din România are aceeași valoare ca media europeană, în condițiile în care noi avem de trei ori mai multe dosare decât celelalte state europene, și cu toate acestea suntem fruntași în soluționarea, în dezlegarea cauzelor.

Suntem pe locul șase, ca medie europeană, dar avem de trei ori mai multe dosare. S-a făcut o statistică în sensul în care media de soluționare a acestor dosare este de 4,1 luni, în condițiile în care, în Italia, un divorț care nu prezintă o asemenea complexitate spre exemplu, poate fi soluționat în câțiva ani. Deci numai prin eforturi sinergice depuse de exponenții sistemului, numai în acest fel putem să ducem la bun sfârșit actul de înfăptuire a justiției", arată judecătoarea Cristina Drăghici-Nedelcu.

Judecătorii intră, în medie, cu 80-90 de dosare pe ședință

"Spuneți că în Italia, spre exemplu, un divorț durează foarte mult timp - 4 ani. La noi era această discuție în mediul public, durează procesele enorm de mult, se dau termenele, dar iată că și într-un alt stat european durează și mai mult un divorț. De ce? Pentru că e volumul mare, că dau termenele mai mari, ca să n-aibă multe dosare un judecător? Care ar fi ideea în străinătate?", întreabă Laura Duță.

"Da, sunt termene date pe o perioadă sau pe o plajă mult mai îndelungată, dar pe de altă parte nici nu sunt grevați cu atât de multe dosare. În Germania, spre exemplu, o ședință de judecată are 5-6 dosare pe săptămână. Deci un judecător intră cu 5-6 dosare.

Noi intrăm, la două săptămâni, în medie, cu 80-90 de dosare pe ședință, pentru că simpla intrare în ședință și gestionarea ședinței nu este suficientă. Este multă muncă nevăzută ochiului unui profan.

Noi depunem muncă și în spatele ușilor închise. Studiem ședința de judecată, studiem dosarele, vedem ce probe trebuie administrate sau care probe nu trebuie administrate", mai precizează judecătoarea Cristina Drăghici-Nedelcu.

9 minute pentru lecturarea unui dosar

"Dar cum are timp un magistrat? Iată, intrați pe ședință, spuneați, cu 90 de dosare. Am luat maximul de dosare cu care intră în judecător. Intră într-o sală de ședință cu 90 de cauze. 90 de, să spunem, victime probabile, cu părțile celelalte implicate. Când aveți timp să citiți, să dați niște termene mult mai rezonabile ca în statele europene pentru a le soluționa într-un timp decent, să spunem noi? Cum poate un om fizic, mental, să citească atâtea cauze?", întreabă Laura Duță.

"Aici intră în scenă acele provocări ale sistemului despre care vă spuneam, pentru că, inerent, trebuie să faci anumite sacrificii, menținând totuși un echilibru foarte fragil între timpul personal și timpul dedicat profesiei. Se fac sacrificii, se stăm foarte mult peste program, se răpește din timpul cu copiii, cu familia, ca să poți să fii la zi și totuși să fii la un nivel rezonabil, nu atât cu cantitatea (să ții pasul), ci mai ales cu calitatea, pentru că actul de justiție trebuie să fie unul calitativ.

S-a făcut o altă statistică și s-a ajuns la concluzia că pentru lecturarea unui dosar, cu tot ce presupune (sunt dosare mai mici, sunt dosare de volume întregi), în condițiile programului legal de muncă și ținând cont de perioadele de concedii legale, ar trebui să lecturăm acel dosar în aproape 9 minute.

9 minute pentru lecturarea unui dosar care, repet, poate avea volume considerabile, mai ales dacă ne referim la cele penale. Dacă sunt dosare care vin în rejudecare (...). Încărcătura este fantastică.

Pe lângă faptul că avem acest timp limitat, gândiți-vă că de fiecare dată se introduc alte cereri. Pot fi părți noi introduse în cauze, sunt probe care cer un anumit timp, sunt expertize care se derulează de-a lungul unui timp însemnat.

Și pe lângă asta, gândiți-vă că trebuie să dăm și o soluție justificată în drept, tutelată de lege, dar în același timp și temeinică. Deci și legală și temeinică. Oricum putem să facem față în condițiile în care, statistic, ar trebui să ne încadrăm în 9 minute pentru lecturarea unui dosar", conchide judecătoarea Cristina Drăghici-Nedelcu.

Ascultă mai multe aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel