Data publicării:

8 decembrie, Ziua Constituției. Oana Florea: Tu, cetățean român, ce ai schimba?

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Facebook Oana Florea
Foto: Facebook Oana Florea

Oana Florea a scris un mesaj de Ziua Constituției.

"Azi, 8 decembrie, într-o perioadă în care drepturile și libertățile cetățenilor sunt supuse unor limitări sau restrângeri, aniversăm Ziua Constituției. În spiritul acestei zile ne amintim că, în anul 1991, România urma să aibă prima Constituție Democratică după mai bine de 40 de ani de regim comunist. Constituția din anul 1991 reprezenta voința poporului de a se îndrepta către valorile democratice și europene. În ce măsura a reușit acest lucru, rămâne de văzut.

Poate că cea mai importantă schimbare introdusă prin această Constituție a fost forma de guvernământ și pluripartidismul. Acum pare ceva obișnuit, însă pentru cei care au trăit comunismul, această schimbare constituia un element semnificativ.

Poate că nu ne plac partidele, poate că nu ne plac politicienii, poate că nu întotdeauna simțim că ne reprezintă, însă pluripartidismul este necesar având în vedere alternativa, totalitarismul.

Wiston Churchill spunea că democrația este cea mai proastă formă de guvernământ, în afară de toate celelalte încercate până acum de omenire.

Așadar, azi aniversăm 30 de ani de la acest prim pas pe calea democratică.

Ce înseamnă o democrație de 30 de ani? Foarte puțin. Suntem încă la început. Încă învățăm despre democrație. Și da, putem să ne gândim dacă actul fundamental poate suporta schimbări adaptate la nevoile prezentului. Să nu uităm că în ultimul timp au existat din ce în ce mai multe conflicte juridice de natură constituțională între instituțiile care reprezintă principalele puteri în stat. Poate o dezbatere publică între ceea ce înseamnă o republică prezidențială ți ce înseamnă o republică parlamentară ar fi utilă.

Poate ar trebui să punem în discuție dacă dorim să avem atribuții mai lărgite sau mai restrânse pentru Președinte. Poate ar trebui și să discutăm efectele juridice ale unei moțiuni simple, efecte care în prezent nu există, sau poate că ar trebui să ne asigurăm că partidul care câștigă cele mai multe voturi în urma alegerilor parlamentare să aibă prima desemnare a Premierului.

Și de ce nu, ar trebui să ne gândim să scoatem termeni învechiți cum ar fi „telegramă” sau să introducem termeni noi precum „metropolă”. Modificarea Constituției, este o temă provocatoare și bine de dezbătut. Tu, cetățean român, ce ai schimba?", a scris Oana Florea pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel