70% dintre angajați sunt gata să-și schimbe locul de muncă pentru un salariu mai mare, chiar dacă nu au în plan asta
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels
Un studiu recent arată că 7 din 10 angajați români și-ar schimba locul de muncă pentru un salariu mai mare. 

Studiul MKOR arată că 7 din 10 angajați români și-ar schimba locul de muncă pentru un salariu sau un venit mai mare. 35% dintre angajați și-ar schimba jobul pentru mai multe beneficii extrasalariale. Aproape 3 din 10 ar renunța la jobul actual pentru o mai mare siguranță a locului de muncă, arată rezultatele studiului. 

Nimic nu s-a schimbat la actualul job

Conform datelor oferite de MKOR Consulting, prin intermediul studiului Employee Sentiment 2023, angajații au avut parte de stabilitate la locul de muncă în ultimele 12 luni. Iar optimismul se menține și în noul an: peste jumătate dintre participanții la studiu consideră că nu au motive de îngrijorare privind jobul în 2023.

Pe lângă siguranța locului de muncă, în perioada octombrie 2021 - octombrie 2022 au rămas neschimbate în percepția angajaților și alte aspecte ale vieții profesionale: oportunitățile de dezvoltare (59%), pachetul salarial (52%), beneficiile (63%) și flexibilitatea regimului de muncă (61%).

Schimbări au apărut privind volumul de muncă resimțit, care a crescut pentru 4 din 10 persoane. Modificarea gradului de încărcare a avut loc în contextul în care numărul de colegi a rămas același pentru peste jumătate (55%) dintre respondenți.

În plus, dinamica vieții profesionale în ansamblu pare să fi impactat dispoziția angajaților, moralul redus al echipei fiind resimțit mai ales de persoanele cu venituri mici (53%) și cei cu copii (45%).

Chiar și cei care n-au în plan să-și schimbe locul de muncă sunt gata să o facă dacă li de oferă un salariu mai mare

Chiar dacă schimbarea jobului nu este în plan la început de 2023 pentru 1 din 2 angajați, aceștia ar fi totuși dispuși să accepte o nouă propunere de colaborare pentru: un salariu mai competitiv (7 din 10 angajați), mai multe beneficii extrasalariale (35%) și o siguranță mai ridicată a locului de muncă (28%).

Cariera este însă o prioritate pentru persoanele tinere și cele cu venituri mari, cântărind mai mult decât siguranța locului de muncă în decizia de renunțare la jobul actual.

“După doi ani de pandemie, izbucnirea războiului din Ucraina și contextul economic incert care a urmat, piața muncii din România se regăsește la începutul lui 2023 într-un context în premieră.

De altfel, în cadrul studiului pe care l-am realizat la final de an, am observat că una dintre principalele îngrijorări ale românilor în contextul economic din 2022 a fost nivelul venitului individual/familial.

Așadar, ne-am dorit să înțelegem cum afectează acest aspecte piața muncii autohtonă. Iar prin intermediul studiului Employee Sentiment, am obținut date direct de la sursă în ceea ce privește îngrijorările, așteptările și planurile angajaților din România în 2023”, menționează Corina Cimpoca, fondatoarea MKOR Consulting.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel