Data actualizării:
Data publicării:

Studiu: 500 mil. persoane riscă sărăcia din cauza crizei Covid-19

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Efectele crizei generate coronavirusul care a ucis mai mult de 80.000 de oameni ar putea împinge jumătate de miliard de oameni în sărăcie, arată un studiu Oxfam.

Efectele crizei generate coronavirusul care a ucis mai mult de 80.000 de oameni ar putea împinge jumătate de miliard de oameni în sărăcie, arată un studiu Oxfam, conform The New York Times.

Raportul fundației din Nairobi a calculat impactul reducerii de salarii și de consum, chiar înainte de întâlnirea anuală dinte Fondul Monetar Internațional și a Băncii Mondiale.

Criză economică mai rea decât în 2008

„Criza economică din acest moment este rapidă și mai adâncă decât criza financiară din 2008", a explicat Oxfam. „Estimările arată că, indiferent de scenariu, sărăcia globală ar putea să crească pentru prima dată din 1990", se mai transmite în raport, adăugând că unele țări s-ar putea întoarce la niveluri de sărăcie văzute în urmă cu trei decenii.

Autorii studiului au trecut prin mai multe scenarii și definiții ale Băncii Mondiale – de la sărăcie extremă, adică a trăi cu 8,5 lei pe zi, până la sărăcii mai puțin severe, adică trăind cu mai puțin de 25 de lei pe zi.

Un miliard de oameni care trăiesc în sărăcie extremă

În cel mai serios scenariu, în cazul în care veniturile scad cu 20%, numărul oamenilor care trăiesc în sărăcie extremă va crește cu 434 milioane, ajungând la un total de 922 de milioane. Aceeași ipoteză ar crește numărul persoanelor care trăiesc cu mai puțin de 25 de lei pe zi cu 548 de milioane, la aproape 4 miliarde de oameni (jumătate din locuitorii Terrei).

Femeile se află în situații de risc mai mari decât bărbații, fiindcă este mai probabil să muncească în economia informală, cu puține drepturi sau deloc.

„Trăind de la zi la zi, cele mai sărace persoane nu au capacitatea de a-și lua concediu sau de a își face provizii", a raportat studiul, adăugând că mai mult de două miliarde de muncitori în sectorul informal nu au acces la concediu medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel