5 remedii miraculoase pentru creșterea înapoi a părului pierdut. Se aplică atât la femei, cât și la bărbați
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
caderea parului
caderea parului
Căderea părului este o afecțiune comună care provoacă de obicei mult stres la persoanele care se confruntă cu aceasta, întrucât este dificil de ascuns.

Atât bărbații, cât și femeile se pot confrunta cu căderea părului, iar cauzele pot varia – îmbătrânire, stres și deficiență nutrițională. 

Vestea bună este că există o serie de tratamente eficiente pentru căderea părului, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Minoxidil

Minoxidil (cunoscut și sub numele său de marcă Rogaine) este un lichid sau o spumă, care se oferă fără prescripție medicală și se aplică direct pe scalp. 

Este un vasodilatator care ajută la lărgirea și slăbirea vaselor de sânge pentru a crește fluxul sanguin. Experții cred că acțiunea poate ajuta minoxidilul să regenereze părul. 

Potrivit Clinicii Cleveland, minoxidilul este sigur și eficient atât pentru bărbații, cât și pentru femeile care se confruntă cu căderea părului.

Finasterid

Finasterida este un medicament care se administrează oral și poate ajuta la refacerea părului pierdut, în special la bărbați. 

Acesta inhibă enzima care determină micșorarea foliculilor de pe scalp și, în cele din urmă, încetează să producă păr.

În studiile clinice, finasterida a oprit progresia căderii părului la 86% dintre bărbații care au luat medicamentul, iar 65% dintre aceștia au observat creșterea părului înapoi.

Avertisment: Finasterida este în esență un blocant hormonal, așa că nu poate fi luat de femeile aflate la vârsta fertilă, iar tabletele sale nu trebuie să fie niciodată administrate de femeile însărcinate, deoarece acest lucru poate provoca malformații congenitale.

Terapia PRP 

În această procedură relativ nouă, oferită de mulți dermatologi și specialiști în înlocuirea părului, sângele unei persoane este extras și plasma separată de probă este injectată în scalp.

Experții cred că plasma conține factori de creștere care pot ajuta la refacerea părului.

Un studiu din 2017 a constatat că PRP a fost eficient în creșterea densității părului, în comparație cu un placebo.

Terapie cu laser de nivel scăzut

O modalitate aprobată de FDA de a trata căderea părului, terapia cu lumină cu laser de nivel scăzut (sau LLLT) implică dispozitive care luminează cu LED roșu pe scalp.

Se crede că lumina roșie reduce inflamația și crește fluxul de sânge către foliculii de păr. Conform unei analize din 2020, LLLT este eficient în creșterea înapoi a părului atât la bărbați, cât și la femei.

Vitamina D

Într-o meta-analiză din 2019 a studiilor publicate în revista academică Dermatology and Therapy, cercetătorii au descoperit că administrarea unui supliment de vitamina D pentru a corecta o deficiență pare să amelioreze simptomele cheliei, precum și pe cele ale efluviul telogen (căderea temporară a părului cauzată de stres, traume sau boală).

Se pare că acest remediu reface căderea părului și îngroașă părul existent. Un studiu, care a analizat nivelurile de vitamina D la 30 de bărbați cu chelie și la 30 de bărbați fără chelie, a constatat că 96,7% dintre bărbații care nu aveau chelie aveau deficiență de vitamina D, comparativ cu doar 73% dintre bărbații fără chelie. (Datele la femei nu sunt la fel de clare.)

Studiile au descoperit, de asemenea, că suplimentele de vitamina D pot inversa albirea prematură a părului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel