5 puncte-cheie despre noua Comisie a președintelui Ursula von der Leyen
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Citește în articol mai multe despre noua echipă de comisari europeni.

Un avertisment pentru Vladimir Putin. Locuri de muncă puternice pentru femei. Rugăciuni ascultate pentru țările sudice ale Europei, care nu sunt tocmai cumpătate și care vor avea un cuvânt mai important de spus în ceea ce privește politica economică a blocului decât aveau înainte.

Acestea sunt câteva dintre principalele puncte forte ale noii echipe de comisari europeni a Ursulei von der Leyen, prezentată marți după luni de așteptare, controverse și schimbări de ultim moment.

Politicianul german a reușit să prezinte o echipă de înalți funcționari aproape echilibrată din punct de vedere al genului, în ciuda faptului că țările UE au trimis inițial puține femei pentru cele 26 de funcții. Schimbările sale de ultim moment au dus la unele controverse, nu în ultimul rând faptul că alegerea Sloveniei este încă blocată de o procedură parlamentară internă. Dar, în cele din urmă, 40 % din roluri au revenit femeilor.

În timp ce Parlamentul European se pregătește să-i interogheze pe comisari, câte unul din fiecare țară membră, cu excepția Germaniei (deoarece von der Leyen este comisarul acesteia), în cadrul audierilor care vor începe în octombrie, POLITICO se concentrează asupra celor cinci puncte-cheie care trebuie reținute în urma acestei prezentări a comisarilor:

1. Veste proastă pentru Vladimir Putin 

Dacă Moscova avea nevoie de o reamintire a faptului că Bruxelles-ul este încă în spatele Kievului, a primit una astăzi. 

Ursula von der Leyen a fost o susținătoare puternică a sprijinirii Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, iar acest lucru se reflectă în puzzle-ul său pentru al doilea mandat. Doi candidați din țările baltice primesc portofolii-cheie în gestionarea relației cu Rusia. Pe lângă estonianca Kaja Kallas, care va fi șefa politicii externe a UE, lituanianul Andrius Kubilius va fi responsabil de portofoliul nou creat al apărării. Kubilius va raporta comisarului finlandez, Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv pentru tehnologie, suveranitate, securitate și democrație. Helsinki este unul dintre cei mai duri critici ai Rusiei în Europa. 

Următorii cinci ani vor fi esențiali pentru pregătirea unei extinderi a blocului pentru a primi Ucraina, Moldova și Balcanii de Vest. Prin urmare, portofoliul extinderii este împărțit în două, astfel încât un comisar să se poată concentra în principal asupra extinderii, iar celălalt să se poată concentra asupra intereselor Europei în Mediterana - și anume dezvoltarea economică și controlul migrației. Comisarul sloven, Marta Kos, va fi responsabilă de extindere. 

2. Von der Leyen păstrează controlul asupra banilor

Într-unul dintre cele mai bine păstrate secrete de la Bruxelles, portofoliul bugetar cheie îi revine polonezului Piotr Serafin. Blocul comunitar se pregătește pentru o luptă epică cu privire la următorul său plan de cheltuieli pe șapte ani, în care fiecare țară dorește să își vadă reflectate propriile priorități. 

Premierul polonez Donald Tusk a avut negocieri bune în ceea ce privește portofoliul, deoarece este cea mai mare țară condusă de Partidul Popular European (propria familie politică a lui von der Leyen) și a ajutat-o pe von der Leyen să obțină un al doilea mandat. Serafin îi va raporta direct lui von der Leyen și nu unuia dintre vicepreședinții executivi, oferindu-i acesteia controlul direct asupra bugetului - în cazul în care mai existau îndoieli cu privire la cine este cu adevărat la conducerea Comisiei Europene.

3. Von der Leyen se încoronează câștigătoare în ceea ce privește egalitatea de gen, în ciuda lipsei de echilibru

Lupta de o lună a Ursulei von der Leyen pentru a obține o Comisie Europeană echilibrată din punct de vedere al genului nu a condus la un număr egal de bărbați și femei în echipa sa, în ciuda presiunilor sale asupra țărilor de a trimite un candidat bărbat și o candidată femeie din fiecare țară. Unora li s-a cerut chiar să schimbe candidații după termenul limită din august. În prezent, există 11 femei în Comisia Europeană (inclusiv von der Leyen). 

Pentru a inversa situația, von der Leyen a căutat un echilibru diferit în echipa sa de vârf, vicepreședinții executivi. Acest nivel este format din patru femei și doi bărbați, ceea ce i-a permis lui von der Leyen să se felicite - dar nu s-a terminat încă. Parlamentul European trebuie încă să examineze și să aprobe viitorii comisari. 

4. Sudul obține portofolii economice cheie

Țările sudice s-au descurcat bine în selecția Ursulei von der Leyen, obținând o serie de portofolii economice foarte căutate. Italia se va ocupa de vastul portofel al fondului de coeziune al UE, Portugalia se va ocupa de serviciile financiare (o funcție-cheie în contextul eforturilor de reformare a piețelor de capital ale UE), în timp ce Teresa Ribera din Spania va supraveghea instrumentele puternice de aplicare a normelor de concurență ale UE.

Franța acționează adesea ca o punte de legătură între facțiunile sudice și nordice ale blocului și va fi responsabilă de politica industrială și de „prosperitate”. Aceasta implică punerea în aplicare a eforturilor lui von der Leyen de a face UE mai competitivă pe scena mondială prin creșterea investițiilor și o reglementare mai inteligentă.

Noua structură oferă statelor sudice un rol important în promovarea competitivității blocului comunitar. Acestea fiind spuse, preocupările țărilor mai frugale nu au fost complet înlăturate: polonezul Piotr Serafin, considerat un simpatizant al nordului mai frugal, este însărcinat cu portofoliul bugetar cheie.

5. Von der Leyen o ține aproape pe Meloni

Candidatul italian Raffaele Fitto primește o vicepreședinție executivă și va fi responsabil pentru coeziune și reforme. Acest lucru se întâmplă în ciuda protestelor Socialiștilor și Democraților (S&D), liberalilor de la Renew Europe, Verzilor și Stângii, care s-au revoltat împotriva ideii de a acorda un rol atât de important unui membru al Fraților Italiei, un partid de extremă dreaptă.

Șefa grupului Renew, Valérie Hayer, a calificat drept „inacceptabilă” numirea lui Fitto în funcția de vicepreședinte executiv, în timp ce socialiștii au mers până acolo încât au amenințat cu retragerea sprijinului pentru colegiul lui von der Leyen, deși rămâne de văzut dacă amenințările vor fi urmate de acțiuni.

Numirea lui Fitto este o victorie pentru Giorgia Meloni, care nu a suferit nicio răzbunare pentru decizia sa de a nu sprijini realegerea Ursulei von der Leyen. Fost ministru pentru Europa în cabinetul Meloni, Fitto este văzut ca o voce moderată în tabăra prim-ministrului. Atât coeziunea, cât și reformele sunt dosare importante pentru Italia, deși portofoliile economice cheie au revenit Franței și Spaniei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel