5 lucruri mai puțin știute despre puii de pisică
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Un pui de pisică are nevoie de o atenție specială în primele săptămâni de viață, pentru a te asigura că se va dezvolta armonios.  

Sunt multe aspecte mai puțin cunoscute sau chiar neștiute despre puii de pisică, însă acestea cântăresc foarte mult în felul în care vor crește și se vor dezvolta. Dacă în familia ta a intrat de curând un pisoi, este bine să te pui la punct cu aceste informații, ca să te asiguri că acesta va avea parte de tratamentul potrivit și va avea o viață sănătoasă și fericită alături de tine.

Puii pot face anemie de la paraziții externi

Pisoii sunt ca un magnet pentru paraziții externi și interni, care le pot provoca probleme dintre cele mai grave. Spre exemplu, din cauza puricilor pot dezvolta anemie, iar pentru pui aceasta este o afecțiune serioasă, care le pune viața în pericol. Deparazitarea externă și internă este, așadar, o operațiune esențială. Puii se pot parazita prima dată înaintea primului vaccin, care se face la 6 săptămâni. În funcție de stadiul lui de dezvoltare, veterinarul poate recomanda deparazitarea chiar și la vârsta de 2 săptămâni. Este necesar să îndeplinești această operațiune doar la recomandarea specialistului și cu produse speciale pentru pui.

Au nevoie de ajutor pentru a-și satisface nevoile fiziologice

După ce se nasc, puii au nevoie de stimulare pentru a-și satisface nevoile fiziologice. Operațiunea este îndeplinită de mamă care, prin toaletare, îi ajută în această direcție. În lipsa mamei, poți face tu acest lucru masându-l cu un disc demachiant în apă călduță.

Au nevoie de hrană din 2 în 2 ore

În primele 2-3 săptămâni de viață, puii trebuie să fie hrăniți din două în două ore. Dacă sunt lângă mamă, problema se rezolvă de la sine, însă dacă din diferite motive le lipsește laptele matern, este necesar să faci tu acest lucru, având grijă să stea cu burtica în jos în timp ce mănâncă. Puii de pisică vor începe să mănânce hrană solidă în jurul vârstei de 3-4 săptămâni. Însă trebuie să primească mâncare specială pentru ei, în funcție de stadiul de dezvoltare. 

Cântăresc mai puțin de 100 de grame la naștere

La naștere, puii sunt extrem de mici și de delicați, cântărind în cele mai multe cazuri între 80 și 100 de grame. Deci, este necesar să îi tratezi cu foarte mare atenție. În prima săptămână de viață își vor dubla greutatea, iar apoi vor acumula în jur de 100 de grame pe săptămână, astfel că la o lună de viață pot ajunge chiar și la jumătate de kilogram.

Încep să se joace la 4 săptămâni

Deși sunt capabili să meargă destul de repede și sunt foarte energici, puii vor începe să se joace abia în jurul vârstei de 4 săptămâni. Mulți posesori de pisoi cred că este ceva în neregulă cu ei, dar acesta este un comportament cât se poate de normal, potrivit Publika.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel