23 decembrie: Sfântul Naum de Ohrida. Rugăciune pentru vindecare grabnică și pentru luminarea minții
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Artă Creștină Veche
Sursa Foto YouTube Artă Creștină Veche
Astăzi, 23 decembrie, este prăznuit Sfântul Naum de Ohrida, mare făcător de minuni, care vindecă tulburările psiho-emoţionale, dar și alte boli grave.

Sfântul Naum de Ohrida a trăit între anii 830 – 910, potrivit România TV. Este unul dintre întemeietorii Școlii de Literatură din Pliska, unde a și lucrat între anii 886-893.

După ce Sfântul Clement a fost hirotonit episcop în Drembica – Velika în anul 893, Sfântul Naum a continuat lucrarea lui Clement în Școala Literară din Ohrida.

În anul 905, Sfântul Naum a întemeiat Mănăstirea de lângă Lacul Ohrida, care, mai târziu, îi va purta numele. Tot aici se află şi Sfintele sale Moaște făcătoare de minuni. Mulţi credincioşi au dat mărturie despre faptul că au fost vindecaţi de boli grele, îndeosebi de nebunie.

A tradus Sfânta Scriptură și celelalte cărți bisericești din limba greacă în cea slavonă. Sfântul a adormit în întâia jumătate a secolului al X-lea.

Rugăciune pentru vindecare grabnică și pentru luminarea minții

”Sfinte Prorocule Naum, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. De sus coborând în sufletul tău harul Duhului, prorocule, ţi-a insuflat ţie după vrednicie, lucrare prorocească şi ţi-a pregătit limbă insuflată de Dumnezeu, vrednicule de laudă.

Cel Ce Te îmbraci cu lumi­na ca şi cu o haină, la Tine alerg şi către Tine strig: luminează sufletul meu cel întunecat, ca un Milostiv. Să lăudăm, credincioşii, pe cel care a fost casă a Dum­nezeiescului har; pe cel care s-a făcut vas curat al arătării lui Dumnezeu, celei mai presus de minte.

Păstrându-ţi mintea neprihănită de întipăririle celor de jos, Mărite Prorocule Naum, te-ai făcut vas preacurat al Dumnezeiescu­lui Duh, primind în chip lumi­nat Strălucirile Lui şi împărtăşindu-le tuturor. Pentru aceas­ta te rugăm: roagă-te Lui Dumnezeu pentru noi, pentru iertarea păcatelor și luminarea minții. Amin.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel