
În decursul a aproape 100 de ani, România a reușit să realizeze mult doritul vis al Marii Uniri, dar pe parcurs au existat momente dramatice în care a fost pusă în pericol tocmai soarta țării.
România intrase în Primul Război Mondial, de partea Antantei, la data de 27 august 1916. După o serie de înfrângeri în fața Puterilor Centrale, la sfârşitul anului 1916, Bucureştiul a fost ocupat, iar mai apoi o mare parte a teritoriului României a căzut sub ocupaţia trupelor germane. Regele Ferdinand I și Regina Maria, armata, Guvernul, Parlamentul și instituțiile statului, s-au retras în Moldova care rămăsese neocupată.
Situația era una foarte periculoasă. În cazul unei înfrângeri totale a Armatei Române, teritoriul românesc risca să fie anexat, existând pericolul de dizolvare a României ca stat. Totul avea să se termine cu bine printr-un fericit ”accident al istoriei”. Intrată în război pentru Transilvania, România avea să se unească și cu Basarabia, realizându-se astlfe visul României Mari.
Din păcate acesta a durat doar puțin peste două decenii. Începutul celui de-al Doilea Război Mondial și alianța dintre Germania nazistă și URSS a pecetluit soarta României mari.
La finele unui lung război, țara noastră a fost nevoită să întoarcă armele și să salveze ce mai era de salvat. Prezenți într-o dezbatere DC News despre prăbușirea României Mari și mai apoi procesul instaurării altui regim, istoricii Dan Falcan și Florin Cristescu nu consideră că după prăbușirea României Mari, Occidentul ar mai fi putut salva ceva.
„Winston Churchill spre exemplu, premierul Angliei, nu era numit de Rege pentru a apăra interesele României. Nici Franklin Roosevelt nu fusese ales de americani pentru a apăra interesele noastre. Churchill a fost un mare om de stat, poate cel mai mare din istoria Angliei și el a apărat interesele Imperiului Britanic. La fel cum Roosevelt a apărat interesele Statelor Unite.
La finalul războiului, chiar dacă începuseră disensiunile dintre aliații anglo-americani și ruși, nu putea nici Churchill sau Roosevelt să le spună nici englezilor nici americanilor că războiul cu Germania nazistă s-a încheiat iar acum începem războiul cu URSS. Nu se putea. În plus Churchill a încercat să salveze ce se mai putea salva. Adică Grecia”, a precizat Dan Falcan care a adăugat că Occidentul nu a cedat Rusiei ceva ceea ce ea nu avea deja.
Urmărește aici întregul interviu:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Cu cât cresc pensiile. Cine va primi mai mulți bani pe noua formulă de calcul
- Cât a ajuns să fie prețul cerut pentru o garsonieră în Buzău. Clujul rămâne în urmă în acest ritm
- Zodia sfătuită să ia decizii pe plan profesional în această săptămână. Daniela Simulescu: Luați inițiativă și se vor întâmpla lucruri / video
- Topul țărilor unde sunt plecați românii. Ce spun datele recensământului privind mobilitatea populației
- Răspunsul unui parlamentar USR pentru un român care i-a zis: „Pe vremea lui Ceaușescu era mai bine. Aveam fabrici și uzine. Acum nu mai avem nimic”
- BANCUL ZILEI: Surpriza unui pescar...
- Magistrații ar putea băga statul în faliment. Chirieac, către Zetea: Convocați referendum!
- Festivalul de bun must şi pastramă după gust își deschide porțile joi, 5 octombrie, în Capitală
- Horoscop 3 octombrie 2023. Lilith intră în Fecioară / Previziuni tari pentru zodii / video
- Un autobuz a căzut de pe un pod aproape de Veneţia. Un pompier italian spune că "sunt prea mulţi morţi" - Galerie foto