1918 - Ce rol au jucat studenții și ce asigurări le-a dat Regele
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
BUCUREȘTI CENTENAR este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.

Gazeta Poporului se considera la momentul anului 1918 o „foaie pentru Țărănime a „Ligii Poporului” sub conducerea Generalului Averescu și apărea joia și duminica. Un număr costa 10 Bani, iar la 1 august 1918 surprinde un schimb de telegrame petrecut în urmă cu zece zile între „studențimea română” și Majestatea Sa Regele Ferdinand I. În telegramă studenții îi spun lui Ferdinand că îl consideră „cel mai democrat rege” , iar regele vede reuniunea studenților de pe ambele maluri ale Prutului ca pe un „semn bine-venit”. 

(w670) 

„Studențimea română către M.S. Regele

„Studenții basarabeni, au trimis Sâmbătă 22 iulie, M.S. Regelui următoarea telegramă:

Majestății Sale Regelui Ferdinand I

Studenții români din Basarabia, întruniți la un loc din toate țările locuite de Români în congres general la Chișinău, pe pământul izbăvit din robia seculară de către vitejii Majestății Voastre și unit de-a pururea cu Patria-Mamă, pătrunși de adâncă recunoștință pentru iubirea și grija pe care Majestatea Voastră o poartă țăranului român, aduce celui mai democrat rege, omagiile sale de dragoste și nestrămutată credință, urând Majestății Voastre să domniți întru mulți și fericiți ani pentru binele și isbăvirea întregului neam românesc.

Trăiască Dinastia Română!” 

Răspunsul Regelui vine prompt: 

„Telegrama M.S. Regelui către Studenții Basarabeni

Răspunzând la o telegramă trimisă de studenții basarabeni, cu prilejul congresului de Duminică, M.S. Regele a dat următoarea telegramă:

Urările ce-mi aduceți și sentimentele de dragoste și credință ce-mi arătați, au găsit un răsunet de vie mulțumire în inima mea. Întâlnirea studenților români din țara-mumă cu aceia din ambele ținuturi moldovenești uniți la Chișinău într’un gând și un suflet, o privesc ca pe un semn bine-venit, că tineretul român de pe ambele maluri ale Prutului, este adânc pătruns de trăinicia legiuitorilor ce s’au strâns prin alipirea Basarabiei, și că din partea noastră vom contribui din toate puterile la întărirea acestui lanț care ne unește. Studențimea română de dincoace și de dincolo de Prut poate fi totdeauna sigură de interesul viu ce vi-l port.

                                                                                                                        FERDINAND”

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel