Data publicării:

13-15 iunie 1990. Marinescu, despre zilele care ne-au marcat istoria

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
mineriade
mineriade

Senatorul Marius Marinescu a vorbit despre ce a însemnat, în viziunea sa, 13-15 iunie 1990.

'Mineriadă sau război civil?

Luptele sângeroase din București din 13-15 iunie 1990, dintre susținătorii puterii și opoziției, au avut ca rezultat victoria președintelui Ion Iliescu. În urma acestor confruntări au murit 4 oameni și 1388 de persoane au fost rănite. S-au înregistrat distrugeri semnificative și a fost afectată grav imaginea României. În 15 iunie, la Romexpo, președintele Ion Iliescu le-a mulțumit ortacilor pentru că au eliberat Piața Universității și Bucureștiul de manifestanții susținători ai opoziției.' a spus Marinescu.

Manifestanții doreau aplicarea punctului 8 din Proclamația de la Timișoara

'Forțele combatante opozante lui Iliescu au fost revoluționari, studenți, actori, intelectuali și alți bucureșteni, în general, susținători ai PNL și PNȚ. Fenomenul Piața Universității a început pe 22 aprilie 1990. Manifestanții doreau aplicarea punctului 8 din Proclamația de la Timișoara. Aceasta cerea ca niciun membru al PCR sau al securității să nu aibă dreptul de a lucra în funcții publice pe o perioada de 10 ani sau 3 legislaturi consecutive. Cu toate că alegerile din 20 mai 1990 au fost câștigate de Ion Iliescu și FSN fenomenul Piața Universității a continuat.' a declarat Marinescu.

'Pe 13 iunie 1990 Iliescu decidea evacuarea Pieței Universității. În seara de 12 spre 13 iunie au fost trimise acolo unități ale Ministerului de Interne, 650 de polițiști, 500 de militari de la pază și ordine, 250 de cadre de la Școala de Ofițeri Băneasa, 80 de polițiști militari de la Ministerul Apărării Naționale, echipe de la U.S.L.A și S.R.I. Forțelor militare li se adaugă muncitori de la IMGB.' a adăugat Marinescu

Lupte grele între cele două tabere

'Se dau lupte între cele două tabere. Protestatarii pătrund în sediul Poliției. Sunt eliberați 80 de infractori de drept comun din beciuri. Sunt sustrase 112 arme. Se lasă cu incendieri și distrugeri. Este atacată și ocupată TVR, sediile Ministerului de Interne și S.R.I. În aceeași zi unități ale armatei, 1700 de militari, 13 TAB-uri eliberează Poliția Capitalei, Ministerul de Interne, S.R.I. și TVR. Se înregistrează 2 morți. Violențele de stradă continuă pe strada Mihail Kogălniceanu și strada Emil Minea.'

'În seara de 13 iunie la apelul lui Ion Iliescu vin și muncitorii de la Combinatul Siderurgic 'Călărași', Fabrica de Rulmenți 'Alexandria', Șantierul Naval, Combinatul Chimic Giurgiu, minerii din Câmpulung Muscel și muncitorii de la Combinatul Siderurgic 'Galați'. Ion Iliesc cheamă și minerii din Valea Jiului. Pleacă de la Pașcani 3 garnituri de trenuri cu 35 de vagoane, care ajung în Bucureși în data de 14 iunie 1990, la ora 03:53 și 04:38. Minerii pătrund în Universitatea Bucureși, Insitutul de Arhitectură. Aceștia devastează sediile PNȚCD și PNL.' a punctat Marinescu.

'În data de 15 iunie 1990 Ion Iliescu, la Pavilionul Expoziției, le mulțumește ortacilor pentru acțiunea lor, iar minerii pleacă spre Petroșani. Războiul civil s-a finalizat cu victoria celor de la putere. Din păcate, după 30 de ani, deși au fost omorâte 4 persoane și au fost rănite peste 1300 de persoane, iar în urma războiului civil au fost și distrugeri materiale, cu toate acestea, Instanța a retrimis dosarul a fost la Parchet. Practic, nu s-a întâmplat nimic.' a concluzionat senatorul Marius Marinescu, președintele fondator al Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM), pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel