10 zile în Cetatea Râșnov, fără covor roșu, fără fițe, fără breaking news
Subiecte relevante, filme deştepte, lectori carismatici, public inteligent, dezbateri memorabile, concerte sofisticate, clădiri venerabile, cântări exuberante, răcoarea nopţilor carpatine, expoziţii, standuri de cărţi.
Subiecte relevante, filme deştepte, lectori carismatici, public inteligent, dezbateri memorabile, concerte sofisticate, clădiri venerabile, cântări exuberante, răcoarea nopţilor carpatine, expoziţii, standuri de cărţi.
Festivalul de Film și Istorii de la Râşnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorinţa valorificării unui capitol important al cinematografiei locale şi mondiale, dar şi din nevoia de a produce în spaţiul public românesc discuţii despre teme al căror impact temporal depăşeste efemeritatea clipei. S-a născut astfel un eveniment unic pe piaţa culturală românească în care Istoria şi Filmul Istoric stârnesc gânduri şi pasiuni, informează şi emoţionează, ridică întrebări şi dezbate răspunsuri. O întâmplare proaspată şi relaxată, care înţelege să mixeze în chip firesc rigoarea şi umorul.
Cu opt ediţii la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturală a Râşnovului, marcând spectaculoasa ascensiune a oraşului transilvan în topul naţional al destinaţiilor cultural-turistice (peste 400.000 vizitatori pe an).
Film în cetate. FFIR 2016
Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov propune anul acesta peste 40 de producții documentare și de ficțiune, 22 de prelegeri, dezbateri și ateliere, 15 concerte și evenimente speciale, 5 expoziții și prima ediție a Salonului de Istorii Scrise, târg de carte în cadrul căruia vor fi prezente 14 edituri. Festivalul va avea loc între 28 iulie și 6 august 2017, în Grădina Cetăţii Râșnov, la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică și în Centrul de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă Schubz. Peste 70 de invitați speciali vor dezbate, în cadrul Școlii de Vară Astra, tema principală a festivalului de anul acesta: “Globalizarea Populismului”.
Cea de-a noua ediție a FFIR se deschide vineri, 28 iulie, în Grădina Cetăţii Râșnov, cu performance-ul improvizatie de muzică şi coregrafie “Dar despre ce e vorba? – tipare şi forme libere”, urmat de proiecția filmului 6.9 pe scara Richter, în prezența regizorului Nae Caranfil. Cineastul va fi alături de publicul festivalului și sâmbătă, 29 iulie, de la ora 15:30, la dezbaterea București 1977. Postfața dramei unui oraș găzduită de cinematograful Amza Pellea, precum și duminică, 30 iulie, când, de la ora 13:30, va prefața proiecția filmului Restul e tăcere.
Film în cetate. FFIR 2016. Foto Daniel Secărescu
În primul weekend de festival, între 28 și 30 iulie, de la 11.00 la 21.00, în Grădina Cetății Râșnov, poate fi vizitat zilnic Salonul de Istorii Scrise, aflat la prima ediție. Cele 14 edituri invitate sunt: Curtea Veche Publishing, Humanitas, Editura ALL, Editura Niculescu, Editura Integral, Editura Diana, Univers Enciclopedic, Redacția Tribuna, Educational Centre, Editura Hasefer, Didactica Publishing House, Editura Mega, Editura Argonaut și Cărțile Copiilor Isteți. Ca la toate celelalte manifestări ale festivalului, accesul va fi gratuit.
Ultima parte a zilei de sâmbătă, 29 iulie, va fi una sud-americană. Ea va începe cu inaugurarea expoziției de fotografie Doi prieteni. Trei săptămâni în Anzi a scriitorului Marius Chivu și filologului Marius Rădoi. O parte din fotografiile care ilustrează volumul “Trei săptămâni în Anzi”, publicat de Marius Chivu la editura Humanitas, alături de câteva instantanee inedite, vor putea fi admirate în Grădina Cetăţii Râşnov. În seara de vineri, 4 august, începând cu ora 19:00, cei doi autori vor povesti despre making-of-ul fotografiilor şi călătoriei şi vor oferi autografe.
De la ora 20:00, va începe concertul ArgenTango al Analiei Selis, urmat de proiecția specială a filmului Neruda, în regia lui Pablo Larraín (care a mai regizat și peliculele No și Jackie). Filmul ce va fi proiectat la FFIR 2017 îl are pe actorul Gael Garcia Bernal în rolul inspectorului pornit pe urmele poetului chilian premiat cu premiul Nobel Pablo Neruda, care devine fugar în țara sa de origine la sfârșitul anilor 1940 pentru a se alătura Partidului Comunist.
Duminică dimineață, 30 iulie, de la 9.30, va fi proiectat filmul Independența României (1912, r: Grigore Brezeanu, Aristide Demetriade), însoţit de comentariul live al istoricului Mirela Murgescu. Tot duminică, de la 16.00, la Cinematograful Amza Pellea, va avea loc dezbaterea Entertainment. Blockbuster. Film, la care vor participa Andrei Boncea (producător), Tudor Giurgiu (regizor, Director TIFF). Seara de duminică se va încheia în Grădina Cetăţii Râşnov cu un concert acustic The Mono Jacks și cu proiecția filmului La drum cu tata, în prezența producătorului Daniel Mitulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News