Zumzetul misterios al Universului. Cercetătorii au detectat un indiciu al provenienței acestuia
Oamenii de știință au detectat un indiciu slab al zumzetului de fundal al Universului.
De când oamenii de știință au făcut prima detectare a undelor gravitaționale din Univers, de la o pereche de găuri negre care s-au ciocnit în 2015, au crescut dovezi că Universul ar trebui să fie plin de astfel de unde. Fiecare eveniment masiv, fiecare gaură neagră sau fuziune de stele neutronice, fiecare supernovă, ar trebui să trimită unde gravitaționale în spațiu-timp.
Efectul combinat al tuturor acestor unde ar fi acela de a crea un zumzet slab, de fundal, care pătrunde în întregul Univers. Acest fundal de unde gravitaționale este descris a fi slab și foarte greu de detectat. Cu toate acestea, în urmă cu un an, oamenii de știință în colaborarea internațională NanoGRAV au spus că este posibil să fi făcut acest lucru.
O nouă descoperire
Acum, de la consorțiul International Pulsar Timing Array (IPTA) au apărut noi dovezi provizorii că este posibil să fi detectat zumzetul. Dacă se confirmă, aceasta va fi într-adevăr o descoperire foarte mare.
„Acesta este un semnal foarte interesant! Deși nu avem încă dovezi definitive, este posibil să începem să detectăm un fundal al undelor gravitaționale” a spus astrofizicianul Siyuan Chen de la Observatorul din Paris și CNRS din Franța.
Semnalul provine din observațiile unui tip de stele moarte numite pulsar. Acestea sunt stele neutronice care sunt orientate în așa fel încât emit fascicule de unde radio de la polii lor în timp ce se rotesc la viteze comparabile cu cele ale unui blender de bucătărie. Aceste emisii sunt cronometrate incredibil de precis, ceea ce înseamnă că pulsarii sunt posibil cele mai interesante stele din Univers pentru știință.
Un singur pulsar nu ne-ar putea spune prea multe, dar dacă aceste variații de sincronizare sunt observate într-un număr de pulsari, asta ar putea indica prezența undelor gravitaționale. Apapre astfel o matrice de sincronizare a pulsarilor.
Setul de date al echipei se bazează pe observații ale pulsarilor de 65 de milisecunde, a căror sincronizare a afișat caracteristici în concordanță cu ceea ce ne-am aștepta de la un fundal de unde gravitaționale. Nu sunt dovezi solide, cel puțin nu încă. Dar este un pas în față, mai spun cercetătorii.
Cercetarea echipei a fost publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, scrie ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News