"Ziua pacientului ars", proiect de lege. Ministerul Sănătăţii, responsabil
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă
O iniţiativă legislativă care prevede declararea zilei de 30 octombrie ca Ziua pacientului ars a fost depusă la Senat pentru dezbatere şi aprobare.

Proiectul de lege este semnat de deputaţii PSD Florin Buicu, Liviu Balint, Tudor Ciuhodaru, Maricela Cobuz, Bianca Gavriliţă, Costel Lupaşcu, Lucreţia Roşca şi Viorica Cherecheş - deputat PNL.

Actul normativ prevede că ziua de 30 octombrie poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanţe ale României în străinătate, entităţi medicale publice şi private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii apariţiei şi îngrijirilor pacientului ars.

Ministerul Sănătăţii este responsabil cu coordonarea activităţii dedicate Zilei pacientului ars, se mai arată în proiect.

Potrivit expunerii de motive, accidentul de clubul Colectiv din 30 octombrie 2015 a scos la iveală mari slăbiciuni ale sistemului sanitar în domeniul îngrijirii medicale ce se acordă marilor arşi, în sensul că niciun spital din ţară nu îndeplinea în totalitate condiţiile pentru internarea şi îngrijirea acestora, deoarece nu exista o zonă de izolare protectivă pentru pacienţii cu arsuri.

"Pentru a marca impactul emoţional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp şi care presupune adâncă suferinţă şi costuri însemnate, vă supune spre dezbatere şi adoptare iniţiativa legislativă 'Lege pentru declararea zilei de 30 octombrie Ziua pacientului ars'", susţin semnatarii proiectului legislativ.

Prima Cameră sesizată este Senatul, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel