Ziua Mondială a Sărutului. Gestul comun dintre oameni cu puteri vindecătoare
Astăzi este Ziua Mondială a Sărutului. Acest gest este unul dintre cele mai comune moduri în care oamenii își exprimă sentimentele. Știai însă că sărutul are și puteri vindecătoare? Numeroase studii scot la iveală beneficiile sărutului.
Iată care sunt cele mai importante beneficii pentru sănătate pe care le poți avea cu ajutorul sărutului.
1. Sărutul calmează durerile fizice
În timpul sărutului, sunt declanşaţi hormonii stării de bine, cunoscuţi sub numele de endorfine, care împiedică difuzarea senzaţiei de durere de la nervi către creier. Astfel se explică de ce sărutul este benefic pentru persoanele care suferă de dureri cronice.
2. Sărutul reduce tensiunea arterială
Oamenii de ştiinţă au demonstrat faptul că sărutul liniștește și duce la scăderea tensiunii arteriale, prin dilatarea vaselor de sânge. De acest efect ar putea beneficia în mod special persoanele predispuse la hipertensiune arterială.
3. Sărutul e pe placul inimii
Sărutul ajută la diminuarea stresului acumulat de-a lungul zilei. Acest lucru este benefic pentru sănătatea inimii. Prin urmare, oamenii sunt sfătuiţi să se sărute cât mai frecvent pentru a avea mai multe șanse să renunţe la medicamentele pentru inimă.
4. Sărutul, scut de imunitate
În timpul sărutului, sunt stimulate celulele imunitare care ajută organismul să lupte împotriva virusurilor și bacteriilor. Totodată, sărutul ajută la scăderea imunoglobinelor E, prin eliberarea de histamină din celulele mastocite, responsabile de declanşarea reacţiilor alergice.
5. Sărutul creşte calitatea igienei orale
Sărutul stimulează adoptarea bunelor obiceiuri de igienă orală cât mai des. În plus, în timpul sărutului sunt eliberate enzime, care curăţă placa bacteriană de la suprafaţa dinţilor şi, astfel, este împiedicată apariţia cariilor.
6. Sărutul îmbunătățește starea de bine
În momentul în care sărutăm pe cineva, în organismul nostru sunt eliberaţi hormoni precum dopamina sau serotonina. Totodată, la nivelul creierului sunt secretate molecule de endorfină, care atenuează nivelul de stres din corp. Conform unor studii, bărbaţii care îşi sărută partenerele înainte de a pleca la serviciu, sunt mult mai productivi.
7. Sărutul crește încrederea de sine
Sărutul poate să te ajute să îți crești respectul de sine. Atunci când te săruți cu cineva, resimți nu doar iubire, ci și singuranță, știi că cineva este alături de tine. Acest lucru creează un sentiment de auto-apreciere și îți influențează starea de spirit, ajutându-te să ai încredere în tine.
8. Sărutul ușurează durerile de cap şi migrenele
Acest lucru se datorează secreţiei de dopamină, serotonină şi endorfină, capabile să uşureze resimţirea durerilor de cap şi a migrenelor. Drept urmare, am putea renunţa cu uşurinţă la analgezice.
9. Sărutul, ca metodă de gimnastică facială
În timpul sărutului sunt angrenaţi 34 de muşchi faciali, dar şi alţi 112 de muşchi ai capului. Astfel, putem îmbunătăţi tonusul muşchilor feţei, dar şi pe cei ai gâtului.
10. Sărutul ajută la arderea caloriilor
Un studiu realizat de cercetătorul Alexander DeWess arată faptul că în timpul unui sărut de circa 20 de secunde sunt arse în jur de 2-3 calorii pe minut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News