Ziua Mondială a Rinichiului. Medicii avertizează: rinichiul NU DOARE. Boala renală este un ucigaș tăcut
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Bolile de rinichi sunt boli "tăcute" dar periculoase. Nu există simptome / Foto: Pexels
Bolile de rinichi sunt boli "tăcute" dar periculoase. Nu există simptome / Foto: Pexels
Vă vine să credeţi sau nu, există şi Ziua Mondială a Rinichiului, marcată în fiecare an în luna martie. Cu această ocazie, medici din toată lumea îşi unesc eforturile şi se implică în campania globală "Rinichi sănătoşi pentru toţi", cu scopul de a ajuta populaţia să conştientizeze necesitatea controalelor periodice la rinichi. Prin această campanie, ni se reaminteşte că screening-ul, diagnosticul și intervenția timpurie în boala cronică de rinichi salvează vieți.

În fiecare an, în a doua joi din luna martie, este marcată Ziua Mondială a Rinichiului, parte integranta a campaniei globale inițiată de Societatea Internațională de Nefrologie și Federația Internațională a Fundațiilor Rinichiului, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare asupra rolului vital al sănătății rinichilor pentru viața fiecărui individ. Tema acestui an este “Rinichi sănătoși pentru Toți”.

Societatea Română de Nefrologie, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Societatea Națională de Medicina Familiei își unesc eforturile, în contextul Zilei Mondiale a Rinichiului, pentru a transmite un mesaj la unison tuturor românilor: “Acum este momentul să punem pe primul loc sănătatea rinichilor. Mergeți periodic la medic pentru evaluarea funcției renale! Screening-ul, diagnosticul și intervenția timpurie vă pot salva viața atunci când trăiți cu boală cronică de rinichi!”

Bolile de rinichi - ameninţarea secolului

În 2022, boala cronică de rinichi este a 10-a cauză de mortalitate din lume, iar până în 2040 este estimat că va deveni a 5-a cauză de mortalitate. Afectează aproape 850 de milioane de oameni din întreaga lume, cu 80% mai mult decât numărul celor care suferă de diabet și de 10 ori mai mult decât cei care suferă de cancer. În România, aproximativ 10% dintre persoane trăiesc cu boala cronică de rinichi. Boala cronică de rinichi este o afecțiune determinată de anomalii ale structurii sau funcției rinichilor. Rinichii nu mai funcționează corespunzător și nu mai pot elimina substanțele toxice, apa și alți compuși nocivi, ce rămân, astfel, în organism. Boala are o evoluție progresivă, pe o perioadă de ani sau luni, și deși este ireversibilă, evoluția poate fi încetinită sau chiar oprită printr-un diagnostic și tratament precoce. Din păcate, doar 1 din 10 persoane care trăiesc cu boală cronică de rinichi este diagnosticată.

Simptome inexistente, pericol ascuns

Bolile de rinichi fac parte din categoria "capcanelor invizibile." Din cauza lipsei de simptome la debutul bolii, pacienții își primesc diagnosticul abia în stadiile avansate, când deja este prea târziu ca evoluția bolii să fie încetinită și există complicații cardiovasculare și renale. Astfel, doar 1 din 10 persoane cu boală cronică de rinichi este diagnosticată în stadiile timpurii, chiar și în stadiile avansate ale bolii fiind diagnosticate doar 2 din 3 persoane. 

Diagnosticul bolii se realizează prin două teste simple de laborator: rata de filtrare glomerulară estimată (RFGe) și raportul alumină-creatinină în urină (RACu). “Boala cronică de rinichi nu doare. Este un ucigaș tăcut. Din acest motiv, numeroase cazuri rămân fără diagnostic, deși investigațiile nu sunt nici extrem de complicate, nici neapărat costisitoare. Este suficient ca oricine își face un set de analize medicale să ceară să i se analizeze filtrarea glomerulară, printr-o o analiză extrem de simplă - rata estimată a filtrării glomerulare și un banal sumar de urină, cu testare banală pentru proteinurie. Atât de simplu! Mult mai simplu decât în numeroase alte afecțiuni.” avertizează Prof. Dr. Adrian Covic, Președinte al Societății Române de Nefrologie, 2019-2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel