Ziua Mondială a Libertății Presei. Ioana Constantin: În Rusia, presa e doar un instrument de propagandă criminală, fără nicio legătură cu libertatea
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Ioana Constantin
Sursă foto: Facebook Ioana Constantin
Ioana Constantin a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.

În contextul conflictului din Ucraina și a curajului jurnaliștilor de a prezenta informațiile direct de la fața locului, Ioana Constantin a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei:

„Cu cât e mai liberă presa, cu atât e mai puternică democrația. Azi, de Ziua Mondială a Libertății Presei, privim mai mult către jurnaliștii curajoși care își pun viața în pericol pentru a spune adevărul despre războiul criminal din Ucraina.

Am văzut de când a început războiul, jurnaliști uciși, răpiți, arestați, intimidați. Acestea sunt practicile Federației Ruse, unde presa e doar un instrument de propagandă criminală, fără nicio legătură cu libertatea.

Pe toți jurnaliștii onești care își fac meseria cu dedicare și demnitate trebuie să îi sprijinim pentru a avea presă liberă și democrații consolidate.“, a scris Ioana Constantin.

Războiul lui Putin. Laura Chiriac: Să ne întoarcem către istorie ca să înțelegem mai bine

Prezentă la interviurile DC News, Laura Chiriac a vorbit despre jurnaliștii de război care și-au asumat în această perioadă să meargă în Ucraina pentru a simți fizic ceea ce se întâmplă acolo și a putea relata informațiile într-o manieră realistă, direct de la fața locului.

„Eu cred că, în toată perioada asta, nu ar fi fost rău să ne retragem puțin în bibliotecă. Războiul acesta ar fi trebuit să ne întoarcă puțin către istorie ca să înțelegem mai bine. Jurnaliștii de front sunt importanți, iar viața lor este în pericol. Au fost confrați de-ai noștri care și-au pierdut viața în Ucraina în condiții absurde. Nu doar în Ucraina, toate teatrele de luptă sunt pline de jurnaliști care ar fi meritat să trăiască. Sunt jurnaliști care au murit în condiții misterioase, Anna Politkovskaia (n.r. jurnalistă din Rusia asasinată în fața locuinței sale în anul 2006)...“, a spus Laura Chiriac.

„Vorbim de jurnaliștii de investigații sau, mă rog, protestatarii, că și opinia e la fel de 'periculoasă'“, a completat Val Vâlcu.

„Sigur că da! E vorba și de noi, cei care nu am avut șansa să relatăm de la fața locului, iar aici e o mică paranteză: E un filosof francez, Bernard-Henri Lévy, a cărui analiză domină actualitatea franceză de foarte mulți ani. L-am văzut într-un tren din Ucraina, acum câteva săptămâni, deci nu în această perioadă, ci atunci când bombardamentele erau în floare (...)“, a spus, la DC News, Laura Chiriac (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel