Data publicării:

Ziua Limbii Române, în străinătate

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp
Capela Corală Academică „Doina”
Capela Corală Academică „Doina”

Promovarea limbii române a constituit o preocupare constantă în activitatea Institutului Cultural Român, în acord cu linia strategică şi cu obiectivele principale ale legii de funcționare. Rețeaua Institutelor Culturale Românești din Străinătate susține anul acesta o serie de evenimente dedicate limbii române, împreună cu Ambasadele sau Consulatele din țările de reședință, la sediile institutelor sau în colaborare cu importanți parteneri culturali locali. Majoritatea proiectelor se vor derula în jurul datei de 31 august, declarată Ziua Limbii Române.  

Astfel: Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău va organiza în perioada 23-24 august manifestări culturale dedicate Zilei Limbii Române în Republica Moldova, prin marcarea a 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Alexei Mateevici și a 100 de ani de la apariția poemului Limba noastră. În cadrul colocviului științific vor susține comunicări  critici literari din România și din Republica Moldova. Concertul omagial este un spectacol de muzică (Orchestra de Muzică Populară „Folclor“ și de Capela Corală Academică „Doina“) și poezie (creația poetului Alexei Mateevici), recitalul fiind susținut de actorii Anișoara Bunescu și Nicolae Jelescu. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ la Chișinău în colaborare cu Biblioteca Publică Raională Leova organizează pe 31 august 2017, ora 11.00, în incinta bibliotecii, vernisarea expoziției „George Coșbuc – Nunta Zamfirei”. Expoziția urmărește parcursul biografic al poetului și aduce în atenția publicului o serie de documente și fotografii, poezii reprezentative din opera sa, articole, scrisori, documente de arhivă, facsimile, articole, extrase din presa vremii. Vernisajul va fi urmat de simpozionul „Odă limbii române“, la care susțin prelegeri acad. Valeriu Matei și dr. hab. în filologie Anatolie Eremia. Vor susține recitaluri actorul Nicolae Jelescu și cantautorul Viorel Burlacu. De asemenea va fi organizat, în 4-5 septembrie, Congresul Internațional al Eminescologilor, ediția a VI-a. Evenimentul se va desfășura sub egida Academiei Române, Academiei de Științe din Moldova, Institutului de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei și a Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu“ din Chișinău. Congresul întrunește eminescologi importanți din România, Turcia, Ucraina, Austria, Bulgaria, Chile, Italia și Republica Moldova (Nicolae Georgescu, Victor Crăciun, Theodor Codreanu, Viorel Dinescu, Mihai Stan, George Condă, Dumitru Copilu Copillin, Tudor Nedelcea, Bogdan Crețu, Mihaela Mocanu).

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizează lansarea cărţii pentru copii Florile Vieții de Alexandrina Olălău, cu ilustrații de Ramona Olălău, în 31 august.

Institutul Cultural Român de la Londra marchează Ziua Limbii Române prin crearea unui eveniment dedicat pe pagina de Facebook a Institutului, cu scopul de a promova programul de cursuri de limba română derulat, începând cu 31 octombrie 2016. Evenimentul va fi completat cu scurte mărturii narative care vor ilustra motivaţiile şi experienţele foştilor cursanţi. Aceste fragmente narative vor fi însoţite de portretele fotografice ale respondenţilor.

Institutul Cultural Român de la Lisabona va marca Ziua Limbii Române prin organizarea unor cursuri de limba română pe 5 septembrie 2017. Printre subiectele abordate se vor regăsi noțiuni generale despre istoria și geografia României, evocări ale unor importante personalități românești, asemănări și deosebiri între limbile română și portugheză, lecții demonstrative de artă culinară cu degustare și informații turistice despre România.

Institutul Cultural Român de la Madrid propune proiectul „Evenimente dedicate promovării limbii române“, care va avea loc în 31 august 2017. Vor avea loc multe activităţi de promovare a cursurilor de limbă română și de creștere a vizibilității activităţilor organizate de Institut.  Participanţii vor primi cărţi în limba română şi alte materiale promoţionale. 

Institutul Cultural Român de la New York propune un eveniment la sediu, în 31 august 2017. „Vârste și chipuri ale limbii române în SUA“ va avea două componente: o conferință susținută de dr. Mona Momescu, lector de limba și cultura română la Catedra „N. Iorga” din cadrul Columbia University, New York, și o expoziție de carte, care va conține câteva „bijuterii bibliofile“, inclusiv unele manuale la care se face referire în conferință, provenind din colecția particulară a dr. Mona Momescu. Expoziția va rămâne deschisă până pe 15 septembrie 2017.

Institutul Cultural Român de la Paris va organiza conferința „Limba și identitate românească“ în 31 august 2017, care va avea atât caracter științific, prin conferințele susținute de doi profesori universitari – Laura Zăvăleanu și Alvaro Rocchetti, de la Université Sorbonne Nouvelle –, cât și unul de popularizare a limbii române, a unicității acesteia în spațiul est-european.

(w670)

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Familia din Israel și cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR), vor organiza un eveniment de celebrare a Zilei Limbii Române, în 31 august 2017, care va consta într-o dezbatere despre poezie ca limbă internațională de legătură între popoare, precum și despre poezia în cultura iudaică, însoțită de recitaluri de poezie românească și de momente muzicale. Sub egida Zilei Limbii Române, Institutul va organiza o serie de evenimente de prezentare în Israel a volumelor Degete mici, Zilele regelui și Toate bufnițele, semnate de Filip Florian, în colaborare cu Cercul Cultural din Haifa și Universitatea Ben Gurion din Beer Sheva, în perioada 11-15 septembrie 2017, la Haifa, Beer Sheva și la sediu.

Institutul Cultural Român de la Stockholm a organizat o conferință și o lectură publică de poezie în 21 august 2017. Programul a cuprins prezentarea unora dintre cei mai reprezentativi autori ai literaturii române precum şi o prezentare a editurii și a revistei Scrisul Românesc. De asemenea, va avea loc o donaţie de carte către biblioteca Institutului. Cei doi invitaţi, Florea Firan, directorul editurii şi revistei Scrisul Românesc din Craiova, respectiv Carmen Claudia Miloicovici, redactor-şef al revistei şi Editurii Scrisul Românesc, au prezentat câteva din volumele lui Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, Tudor Arghezi, Marin Sorescu şi aforisme ale lui Constantin Brâncuşi.

Institutul Cultural Român de la Varșovia propune un proiect expozițional, menit să familiarizeze publicul polonez cu istoria și particularitățile limbii române. Expoziția va avea loc în perioada 31 august – 20 septembrie și este concepută ca o serie de 25 de planșe dedicate limbii române, începând cu o trecere în revistă a etapelor istorice de formare a limbii, continuând cu influențele slave, turcești, grecești, maghiare, germane și romanice, oferind, în același timp, și un tablou al limbii române de astăzi, trecută prin etapele proprii de modernizare.

(w670) ICR. Ziua

ICR. Ziua Limbii Române

Institutul Cultural Român de la Viena propune un eveniment de prezentare a Bibliotecii Institutului, inaugurată în data 30 august 2014, cu ocazia Zilei Limbii Române. Pe 31 august, Maria Demble, bibliotecar, va prezenta oferta de carte a bibliotecii, precum și achizițiile de titluri noi.

Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza evenimentul „Cinstirea Zilei Limbii Române“, ediția a 3-a, în 26 august 2017, la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, desfășurat la Noul Centru Expozițional. Ding Chao, Gao Xing și Wang Chuan – buni cunoscători și promotori ai limbii române – vor susține o serie de prelegeri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel