Ziua internaţională a radiologiei, 8 noiembrie, dedicată anul acesta rolului esenţial pe care îl joacă în diagnosticarea precoce
În 2022, Ziua internaţională a radiologiei are scopul de a creşte gradul de conştientizare a rolului pe care radiologia o are în îngrijirea sigură a pacienţilor şi în îmbunătăţirea şi înţelegerea publică a rolului esenţial pe care îl joacă radiologii şi radiografii în zona asistenţei medicale. Se insistă, de asemenea, pe rolul esenţial pe care îl joacă radiologia în diagnosticarea precoce, informează site-ul www.internationaldayofradiology.com .
Organizatorii invită, totodată, persoanele şi organizaţiile (societăţi naţionale de radiologie, societăţi cu subspecialitate radiologică sau societăţi de ştiinţe conexe, departamente de imagistică etc.) din întreaga lume să împărtăşească impresii cu prilejul marcării IDoR 2022 ("International Day of Radiology").
Radiologia este o ramură a medicinei care examinează corpul uman cu ajutorul razelor X, în vederea stabilirii diagnosticelor sau a tratării şi gestionării bolilor vizualizate. Printre tehnologiile imagistice utilizate de radiologi se numără: ultrasonografia, tomografia computerizată (CT), medicina nucleară, tomografia prin emisie de pozitroni, rezonanţa magnetică nucleară (RMN). Cea mai cunoscută subspecialitate a radiologiei este cea folosită cu scopul diagnosticării, în acest sens radiografia sau roentgenografia fiind una dintre cele mai frecvente aplicaţii imagistice folosite. Radiografiile sunt astfel produse prin transmiterea de raze X printr-un pacient către un dispozitiv de captare, pentru ca apoi să fie convertite într-o imagine pentru diagnostic, potrivit site-ului webclinic.ro.
În afară de radiologia de diagnosticare, există şi radiologia intervenţională, care utilizează imaginea ghidată obţinută cu ajutorul razelor X pentru efectuarea de proceduri minim-invazive, în scop de diagnostic şi tratament pentru numeroase boli ale diverselor organe. Este folosită cu efecte foarte bune în proceduri precum angioplastia, embolizarea, regresarea leziunilor vasculare, dilatarea şi stentarea la nivelul vaselor de sânge.
Tehnicile utilizate în radiologia intervenţională (RI) oferă noi opţiuni de tratament pentru multe afecţiuni, permiţând pacienţilor să fie trataţi cu un risc mai mic şi să reducă timpul de spitalizare. Procedurile RI pot fi utilizate în aproape toate sistemele de organe, iar lista afecţiunilor care pot fi diagnosticate şi tratate folosind tehnici ghidate de imagine este în continuă creştere, conform https://snrir.ro/.
Marcarea zilei de 8 noiembrie ca zi internaţională a radiologiei este o iniţiativă a Societăţii Europene de Radiologie, a Societăţii Radiologice a Americii de Nord şi a Colegiului American de Radiologie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în ceea ce priveşte importanţa acestei specialităţi medicale.
2022 este cel de-al 11-lea an în care se marchează Ziua internaţională a radiologiei. În anii anteriori, evenimentul a fost dedicat imagisticii oncologice (2012), imagisticii pulmonare (2013), imagisticii creierului (2014), imagisticii pediatrice (2015), imagisticii sânului (2016), radiologiei de urgenţă (2017), imagisticii cardiace (2018), imagisticii musculo-scheletice (2019), muncii radiologilor şi radiografilor în timpul pandemiei de COVID-19 (2020), "Radiologia Intervenţională - Grijă activă pentru pacient" (2021), informează site-urile https://healthcare-in-europe.com/ şi https://www.internationaldayofradiology.com.
Ziua internaţională a radiologiei a fost marcată pentru prima dată în 2012 şi este continuatoarea Zilei europene a radiologiei, lansată în 2011 şi sărbătorită doar o singură dată, la 11 februarie acelaşi an, cu ocazia comemorării fizicianului Wilhelm Conrad Röntgen, care a descoperit, în 1895, razele X, precizează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News