Ziua Internațională a Leopardului Zăpezilor - 23 octombrie. Tot ce trebuie să știi despre "fantomele muntelui"
Astăzi, 23 octombrie, este Ziua Internaţională a Leopardului Zăpezilor.
Ziua Internaţională a Leopardului Zăpezilor este marcată în fiecare an la data de 23 octombrie, transmite Agerpres. Leoparzii zăpezilor (Panthera uncia) sunt animale captivante şi puternice, însă vulnerabile la pierderea prăzii şi la braconaj. Habitatul acestor impresionante feline este distribuit în mod dispersat în 12 ţări din Asia Centrală, fiind întâlnite în zone muntoase înalte şi accidentate, la altitudini cuprinse în general între 3.000 şi 4.500 de metri. Cheia pentru protejarea acestei specii constă în creşterea gradului de conştientizare cu privire la pericolele care o vizează, aceasta fiind şi menirea Zilei Internaţionale a Leopardului Zăpezilor.
Prima ediţie a #InternationalSnowLeopardDay a avut loc la 23 octombrie 2014. Scopul principal al acestei zile este de a arăta importanţa conservării leopardului zăpezilor şi de a creşte gradul de conştientizare cu privire la acest animal incredibil. Ziua subliniază, de asemenea, importanţa luării de măsuri pentru a opri braconajul, precum şi consolidarea eforturilor în ceea ce priveşte înfiinţarea unei organizaţii de protecţie a acestui animal în ţările din aria sa de răspândire, notează site-ul Daysoftheyear.com.
Ziua a fost iniţiată de ţările aflate în arealul habitatului leopardului zăpezilor: Uzbekistan, Tadjikistan, Rusia, Pakistan, Mongolia, Kârgâzstan, Kazahstan, India, China, Bhutan şi Afganistan. La 23 octombrie 2013, aceste ţări au semnat Declaraţia de la Bişkek privind conservarea leopardului zăpezilor. Acest eveniment a avut loc în capitala Kârgâzstanului, în cadrul primului Forum global dedicat acestei feline.
Aspecte fascinante despre leopardul zăpezilor
Cu ocazia acestei zile, merită amintite câteva aspecte fascinate şi mai puţin cunoscute despre acest animal incredibil:
Leoparzii zăpezilor sunt capabili să vâneze animale cu o greutate corporală de până la trei ori mai mare decât a lor.
Au cozi masive şi groase, capabile să îi ajute să îşi menţină echilibrul şi să îi protejeze de vremea aspră. Cozile lor sunt aproape la fel de lungi ca întregul lor corp.
Un studiu realizat de WWF a înregistrat leoparzi ai zăpezilor care trăiesc la 5.859 de metri deasupra nivelului mării. Aceasta este cea mai mare altitudine documentată vreodată pentru felinele mari.
S-ar putea să fiţi surprins să aflaţi că leoparzii zăpezilor nu sunt capabili să scoată răgete. În schimb, ei miaună şi mârâie.
Blana de pe burta unui leopard al zăpezilor are o grosime de aproape cinci centimetri. Acest lucru se întâmplă pentru ca ei să poată supravieţui în climatul aspru şi rece al munţilor.
Aceste animale sunt adesea numite "fantomele muntelui", deoarece îşi petrec cea mai mare parte a vieţii în singurătate şi sunt rareori văzute. Leoparzii zăpezilor sunt singurele feline mari care îşi au ca locuinţă deşerturile reci din Asia.
Cu ce ameninţări se confruntă leoparzii zăpezilor?
Numărul exact al leoparzilor zăpezilor este necunoscut. Experţii sunt de părere că nu există mai mult de 6.390 de exemplare în întreaga lume, însă numărul ar putea fi de doar 3.920. Există o serie de ameninţări cu care se confruntă această felină evazivă, inclusiv braconajul. O cercetare arată chiar că un leopard al zăpezilor a fost ucis şi comercializat în fiecare zi între 2008 şi 2016. Cu toate acestea, se crede că adevărata amploare a problemei este chiar mai mare.
Niciun animal nu ar trebui să fie braconat şi, de aceea, evenimente precum Ziua Internaţională a Leopardului Zăpezilor sunt atât de importante pentru a putea sensibiliza opinia publică cu privire la această problemă. Braconajul este o problemă şi pentru că diminuează resursele pentru leopardul zăpezilor, principala hrană a acestuia fiind caprele şi oile sălbatice. Cu toate acestea, aceste specii sunt, de asemenea, ameninţate de vânătoarea nesustenabilă sau ilegală în multe părţi din aria de răspândire a leopardului zăpezilor. Prin urmare, dacă există un declin al populaţiilor acestora, va exista şi un declin al numărului de leoparzi ai zăpezilor.
Leoparzii zăpezilor se confruntă cu o serie de alte ameninţări pe care mulţi oameni nu le iau în considerare. De exemplu, ecosistemul lor montan ar putea fi distrus din cauza unor dezvoltări la scară largă, inclusiv a exploatărilor miniere. Schimbările climatice reprezintă, de asemenea, o serie de provocări pentru supravieţuirea acestei specii. Temperaturile sunt în creştere în munţii din Asia Centrală, iar o încălzire a climei are un impact asupra întregului ecosistem, de la rezervele de apă la vegetaţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News