Originea Zilei clătitelor este legată de sărbătoarea Întâmpinării Domnului, celebrată în mod tradiţional de creştini pe 2 februarie şi care marchează momentul când Fecioara Maria şi Iosif îl duc pe Isus la templu, în cea de-a 40-a zi după naştere. Se crede că Ziua Clătitelor îşi are originea în anul 472 î.Hr. când pelerinii catolici francezi aflaţi la Roma cu prilejul Întâmpinării Domnului primeau în dar un preparat asemănător unei clătite.
Forma circulară a clătitelor simbolizează, în culturile franceze şi belgiene, fie soarele, fie o monedă; soarele duce cu gândul la vremea călduroasă după o iarnă aspră, iar moneda, prosperitate şi noroc. Tradiţia consumului clătitelor în această zi este un omagiu adus ciclului anotimpurilor şi în special sosirii primăverii.
Există şi superstiţii legate de Ziua clătitelor. În această zi, cel care prepară clătitele trebuie să ţină o monedă în mâna stângă în timp ce cu cealaltă mână ţine tigaia şi aruncă în aer clătita. Dacă reuşeşte să o prindă corespunzător, atunci familia va avea un an prosper.
Sărbătoriţi #CrepeDay împreună cu familia şi prietenii pregătind şi mâncând delicioasele clătite! Clătitele conţin de obicei făină, ouă, zahăr, lapte şi unt topit şi pot fi umplute cu tot felul de garnituri, de la nutella, dulceaţă, cremă de castane, sos de ciocolată sau de banane. Sau chiar umpluturi sărate cum ar fi ciupercile sau brânza.
Ingrediente
- 130 g făină
- 2 ouă mari
- 300 ml lapte
- esenţă vanilie
- 2 linguri ulei
- o lingură zahăr
- un praf sare
Cum se prepară
Combină ouăle cu laptele, ambele la temperatura camerei. Încorporează zahărul, esența de vanilie şi praful de sare, apoi adaugă uleiul. Încorporează făina treptat şi mixează aluatul până la încorporarea făinii. Încinge tigaia de clătite la foc mediu şi unge-o cu o picătură de ulei, pe care o întinzi cu o pensulă de silicon, potrivit retetepractice.ro. Întinde aluatul pentru clătite (cca un polonic/tigaie, în funcţie de cât de mare este tigaia de clătite) şi răspândeşte aluatul rapid în tigaie. Frige clătitele pe ambele părţi timp de cca 1 minut, apoi scoate-le şi umple-le cu gem, dulceaţă, cremă de ciocolată, fructe şi/sau îngheţată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Luna Plină, prăpăd pentru patru zodii. Daniela Simulescu: Dormiți mult să treacă repede
- "Ce să vezi? Nu mă interesează". Răzvan Simion, schimbări făcute cu greu în viața lui: "Mă stoarce chestia asta, mă consumă"
- Cele 6 zodii care atrag ghinionul. Mihai Voropchievici: Am văzut, a plecat la o petrecere cu soția și a venit singur
- Un român stabilit în Germania și soția sa, cel mai vârstinic cuplu din țară. Sunt împreună de opt decenii
- Coreea de Sud, investiții masive în Portul Constanța. Ambasadorul Rim Kap-soo: Va fi mult mai ușor și mai eficient din punct de vedere al costurilor
- "Cine aş putea, mă deşteptule, să fiu?". Legenda rutieră care a făcut senzație, acum 50 de ani: "Agentul a văzut la volan un general cu două stele pe epoleţi, s-a pierdut cu firea..."
- Un tânăr de 19 ani, cu permis de doar 4 zile, s-a răsturnat cu maşina. Pasagera a murit, dar declaraţiile şoferului l-au surprins pe Titi Aur
- Salată Coleslaw, rețeta. Prepar-o chiar tu!
- Filmul din 1937 pentru care sociologul Alfred Bulai a stat la coadă o oră, în copilărie: "Erau puțini copii și mulți oameni în toată firea"
- MAI, recrutare online. Câți români s-au arătat interesați de posturile scoase la concurs