Ziua Cappuccino. Cum se prepară această băutură delicioasă
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto:pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto:pxhere.com
În data de 8 noiembrie este sărbătorită cafeaua cappuccino (#CappuccinoDay).

În data de 8 noiembrie este sărbătorită cafeaua cappuccino (#CappuccinoDay). Această denumire se pare că provine de la ordinul călugărilor capucini, o ramură a franciscanilor din cadrul Bisericii Catolice. Culoarea unui cappuccino este similară celei a straielor călugărilor capucini. Conform unei legende, în 1683, după ce armata otomană nu a reuşit să cucerească Viena, trupele turce s-au risipit, iar apărătorii cetăţii au găsit importante cantităţi de cafea turcească abandonată în tabăra învinşilor. Gustul acestei cafele era însă considerat prea amar de către creştini. Atunci, călugărul capucin Marco d'Aviano, care a avut un rol important în lupta pentru apărarea Vienei, a diluat cafeaua turcească cu cremă de lapte şi miere, creând astfel primul "cappuccino".

Alte surse susţin că ideea acestei băuturi ar fi apărut mai târziu în secolul XVII în localurile austriece denumite "Kapuziner", unde era servită o băutură ce conţinea cafea amestecată cu zahăr şi frişcă, la care mai puteau fi adăugate unele condimente.

Însă cappuccino-ul aşa cum îl bem în prezent a apărut abia la începutul secolului XX în Italia, după inventarea maşinii pentru espresso. Primele însemnări despre cappuccino modern provin din anii 1930 iar această băutură a devenit din ce în ce mai populară după cel de-al Doilea Război Mondial, odată cu modernizarea espressoarelor.

Cum se prepară Cappuccino

Ingrediente

- cafea 50 ml
- lapte 100 ml (3.5% grăsime)
- zahăr brut  (2 cubuleţe), opţional
- scorţişoară măcinată
- 0.25 linguriţe
- opţional

Pentru un Cappucino de obicei se recomandă o cană mică de aproximativ 200ml. Apoi, este foarte important să pregătiţi 50ml de cafea după metoda preferată - espresso, la ibric, ness, etc

Încălziţi laptele - să nu fiarbă, dar să fie fierbinte bine - la aproximativ 60 de grade. Turnaţi-l într-un borcan şi închideţi strâns capacul.  Începeţi să agitaţi atent borcanul, ca să vă asiguraţi că nu vă curge laptele din el şi nu vă stropiţi. Apoi, continuaţi să-l scuturaţi bine timp de aproximativ 1 minut, scrie lalena.ro.

Acum turnaţi cafeaua în cana pregătită pentru Cappucino. Începeţi să turnaţi laptele din borcan - la început va curge partea fără spumă. Apoi vine şi spuma - o aranjaţi frumos deasupra Opţional,puteţi presăra puţină scorţişoară sau cacao pudră deasupra. Imediat serviţi şi savuraţi.

Citește și:

Cum faci cafea cu mult caimac, la ibric. Rețeta grecească

Apa se toarnă într-un ibric. Se adaugă cafeaua și zahărul în apă. Cafeaua grecească se prepară la foc mediu. Se amestecă încontinuu până ce cafeaua se dizolvă, potrivit retete.unica.ro. Va dura câteva minute până ce cafeaua va începe să fiarbă. De îndată ce înepe să fiarbă se oprește focul și se dă deoparte. Dacă veți continua fierberea veți pierde caimacul.

Se umple jumătate de ceașcă și apoi se umple cea de a doua ceașcă. Reveniți la prima ceașcă și umpleți-o cu restul de cafea. Această tehnică va asigura prezența caimacului în ambele cești. Lăsați 3-4 minute pentru ca zațul să se așeze. Cafeaua grecească se servește alături de un pahar cu apă în caz că zațul ajunge în gură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel