Data actualizării:
Data publicării:

Zilele porților deschise la BNR. Carnetul de note al Regelui Mihai I, lingouri de aur și echipamentul Ecaterinei Teodoroiu - GALERIE FOTO

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la înființare, BNR a deschis pentru  vizitatori Palatul Vechi din București, precum și sucursale regionale din teritoriu, respectiv Cluj, Constanța, Dolj, Timiș și Iași și agențiile BNR din Argeș, Brașov, Bihor, Buzău, Gorj, Maramureș, Sibiu și Suceava.

Pe o ploaie torențială, sute de vizitatori așteptau, marți,  să intre în Palatul Vechi al Băncii Naționale, situat în Centrul Vechi din București.

Publicul a avut  ocazia să admire noile amenajări din cadrul expoziției permanente a Muzeului BNR, inclusiv un lingou de aur din rezerva băncii centrale, precum și două expoziții temporare: Regele Mihai I – 100 de ani de la naștere (1921-2021) și Ecaterina Teodoroiu – eroină a Primului Război Mondial.

Realizată ca o incursiune imaginară în viața monarhului, de la copilărie la senectute, expoziția 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I (1921-2017) prezintă uniformele de mareșal care i-au aparținut suveranului, costume populare, artefacte militare, monede, medalii, documente, bancnote etc.

Prilejuită de lansarea în circulație, începând cu 1 decembrie 2021, a bancnotei de 20 lei, expoziția dedicată Ecaterinei Teodoroiu reunește o parte din obiectele personale ale eroinei (uniforma militară și pe cea de cercetaș, casca, ochelarii, alte efecte militare), precum și alte exponate printre care tabloul pe care Camil Ressu i l-a dedicat în anul 1917, rochia de soră de caritate a Reginei Maria, fotografii de epocă.

Nu în ultimul rând, vizitatorii au avut  acces din partea ghizilor  la informații referitoare la istoria, arhitectura şi identitatea Băncii Naționale a României, iar la ieșire aceștia au  primit un set de materiale promoționale cu imagini și informații succinte despre fondatorul băncii, Eugeniu Carada, a cărui statuie se află lângă clădirea Băncii,  despre Palatul Vechi al BNR și istoria monedei naționale. Foto: Crișan Andreescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel