Ziaristul – ca aliat al principelui Carol în atingerea obiectivelor
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
BUCUREȘTI CENTENAR este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.

Un articol din „România Nouă”, apărut la 4 martie 1918 – intitulat „Principele Carol între voluntarii români ardeleni” surprinde aspecte ale unei vizite pe care Alteța Sa Regală Carol,  moștenitorul tronului român, a făcut-o împreună cu scriitorul ardelean Ion Agârbiceanu.

La vremea aceea, Agârbiceanu, originar din Cenade, azi localitate românească (în județul Alba) era preotul Regimentului Ardelean Turda. Descoperim astfel că Principele moștenitor a vrut să stea personal de vorbă cu „acești fii ai Ardealului cari și-au pus în cumpăna răsboiului viața pentru desrobirea țării lor de peste Carpați”.

O zi mare pentru voluntari   

Perspectiva scriitorului  Agârbiceanu, asupra vizitei făcută de Carol la divizia voluntarilor ardeleni este surprinsă în scrierea „O zi mare”, apărut în „România”, ziar editat la Iași, din care „organul de propagandă pentru unirea politică a tuturor românilor” -  România Nouă a tipărit o parte.

(w670) 

Agârbiceanu enumeră cele trei zile mari ale voluntarilor ardeleni și bucovineni „de când au pus piciorul pe pământul sfânt al Țării românești” și anume: „ziua în care au jurat credință sub flamura armatei române în fața M.S. Regelui Ferdinand, ziua în care unele unități dintre ei (sic!) au luat parte la luptele glorioase din vara trecută, iar a treia zi mare și binecuvântată pentru ei a fost aceea în care A.S.R. Principele Carol i-a onorat cu înalta-i prezență și inspecție”. În epistola sa, scriitorul mai vorbește și despre „hotărârea nestrămutată a românilor de peste Carpați de-a forma un singur popor, o singură țară cu un singur Domn într-o Românie Mare” iar prin vizita pe care a făcut-o Carol, Agârbiceanu vede un simbol – „ziua de inspecție a A.S. Regale Principelui Carol a fost menită  să arate că idealul nostru nu se mai poate răsturna nici chiar prin tragedia zilelor de azi”. 

Zdrobirea minciunii „că Ardealul nu ne vrea” 

Ion Agârbiceanu, care era și ziarist, nu doar scriitor și preot, citează din discursul lui Carol, care a spus în vizita sa „ Voluntarii români au zdrobit minciuna că Ardealul nu ne vrea”. Scriitorul conchide: „ Prezența A. Sale în mijlocul ce singuri pot manifesta azi liber această voință, a făcut să se trezească toată energia vechiului suflet tracic și roman, și fiecare soldat simțea în el puterea să reziste și să treacă biruitor chiar prin valurile grele ale tragediei zilelor de azi.” 

Notă: „Corpul Voluntarilor ardeleni a fost format din luptători români, originari din Transilvania, care au luptat alături de armata română în timpul primului război mondial. Prin aceste unități militare, românii ardeleni s-au alăturat României şi armatei române în timpul primului război mondial, cu scopul de a elibera Ardealul si de a-l uni cu Patria Mama, România.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel