Data publicării:

Zelenski recunoaște că va fi dificil pentru Ucraina să recupereze Donabasul: Mi s-a spus că-mi va fi aproape imposibil și cu Crimeea / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că va fi complicat pentru Ucraina să mai recucerească Donbasul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski e de părere că recuperarea teritoriului regiunilor Donețk și Lugansk va fi mai dificilă decât recuperarea Crimeii, deoarece vorbim, printre altele, despre schimbarea mentalității oamenilor, potrivit Interfax.

„Se poate întâmpla ca noi să recuperăm aceste teritorii înainte de a-i schimba pe oamenii de acolo. De exemplu, dacă vorbim despre Donbas, oamenii trăiesc acolo de zece ani, dar în același timp nu sunt acolo. Trăiesc într-un spațiu diferit. Dezocuparea este un proces lung. Poate fi complet diferit [între Donbas și Crimeea].

Cred că este mai dificil cu Donbasul. Partenerii mei mi-au spus odată: Îți va fi aproape imposibil să te recuperezi Crimeea și va fi foarte greu să recuperezi Donbasul și, în opinia mea, dacă vorbim de oameni, pentru că totuși, teritoriile sunt înapoiate cu tot cu oameni, iar dacă oamenii nu vor, va fi foarte, foarte dificil”, a spus Zelenski în timpul unei conversații cu studenții de la universitățile din regiunea Mykolaiv.

Astfel, potrivit președintelui, va fi mult mai dificil din punct de vedere mental recuperarea Donbasului, deoarece odată cu ocuparea lui de către Rusia în urmă cu zece ani, s-a creat o linie de contact și au avut loc ostilități constante.

„A fost mult separatism de partea aceea. Și s-au luptat. Asta înseamnă că în anumite familii din Donbas, pentru foarte multă lume există un fel de poveste [neplăcută]. Și chiar și acum, când Rusia luptă împotriva noastră, cei mai cunoscuți separatiști sunt împotriva ucrainenilor. Și asta spune ceva”, a spus el.

În același timp, în Crimeea, după cum a menționat el, „nu au existat ostilități și, prin urmare, cred că Crimeea așteaptă cu nerăbdare recucerirea. Donbas așteaptă și el, dar va fi foarte greu, pentru că cea mai mare parte a acestui teritoriu a fost ocupată și militarizată la maximum”.

„Oamenii au mers la linia de contact și apoi la un război pe scară largă împotriva noastră”, a adăugat Zelenski.

Șeful statului a mai spus că „acum este foarte important pentru ucraineni să mențină integritatea, pentru că ceea ce avem este o experiență unică: unitate în stat [după începutul războiului], iar acest lucru este esențial. Trebuie să păstrăm acest lucru”. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel