Zelenski, mesaj pentru sportivii ucraineni prezenți la JO de la Paris 2024
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat mândria vineri față de sportivii ucraineni care se pregătesc să participe la Jocurile Olimpice de la Paris, în ciuda războiului devastator cu Rusia, care afectează țara de mai bine de doi ani.
„Suntem mândri de echipa noastră, de băieții și fetele noastre, care, în ciuda acestui război, au reușit să se pregătească pentru Jocurile Olimpice și să arate starea de spirit a tuturor ucrainenilor,” a declarat Zelenski într-un mesaj transmis pe platforma X. „Ei au dorința de a câștiga și caracterul ucrainean,” a adăugat președintele, subliniind că Kievul se află de partea celor care „respectă viața, valorile umane și principiile olimpismului.”
Conflictul armat a avut un impact profund asupra sportivilor ucraineni. Un consilier al președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, a informat joi, pe Telegram, că invadarea Ucrainei de către Rusia a costat viața a 487 de sportivi ucraineni, majoritatea acestora pierzându-și viața luptând pe front pentru forțele armate ucrainene.
În ciuda acestor pierderi devastatoare, Ucraina va fi reprezentată la Jocurile Olimpice de la Paris, programate între 26 iulie și 11 august 2024, de 143 de sportivi. „Este cea mai mică echipă din istoria participării Ucrainei la Jocurile Olimpice de vară. (...) Și toată lumea înțelege bine de ce. Deoarece Rusia ucide intenționat ucraineni,” a declarat Podoliak.
Războiul a perturbat grav pregătirile sportivilor ucraineni. Mulți dintre aceștia au fost nevoiți să părăsească țara pentru a continua antrenamentele în condiții de siguranță, în timp ce alții au rămas în Ucraina și au trăit sub amenințarea constantă a bombardamentelor rusești. Instalațiile sportive au fost de asemenea ținta atacurilor, afectând grav infrastructura necesară pregătirii adecvate a sportivilor.
Încep Jocurile Olimpice de la Paris. România, reprezentată de 106 sportivi
Începând de vineri, 26 iulie, Parisul va fi gazda celei de-a XXXIII-a ediții a Jocurilor Olimpice, unde 10.500 de sportivi din peste 200 de comitete olimpice naționale vor concura pentru medalii. România, inițial reprezentată de 107 sportivi, va participa cu 106 atleți, după suspendarea pentru dopaj a atletei Florentina Iușco.
Olimpiada, care va dura 19 zile, include 329 de probe în 32 de sporturi. Deși ceremonia de deschidere oficială este programată pentru 26 iulie, competițiile vor începe încă din 24 iulie, cu evenimentele de handbal, fotbal și rugby. Ceremonia de închidere va avea loc pe 11 august la Stade de France din Saint-Denis.
Pentru prima dată, competiția de surfing va avea loc la mii de kilometri distanță de orașul gazdă, pe legendarul val Teahupo'o din Tahiti, situat la 15.000 km de Paris. Acesta va fi cel mai îndepărtat loc pentru o competiție de medalii din istoria Jocurilor Olimpice.
Breaking, un stil de dans urban din cultura hip-hop, va debuta ca sport olimpic la Paris. Competiția se va desfășura între 9 și 10 august, cu probe masculine și feminine, după succesul avut la Jocurile Olimpice de vară pentru tineret din Buenos Aires, 2018.
Turnul Eiffel va juca un rol central, găzduind evenimentele de volei pe plajă într-o arenă temporară amenajată sub monument. De asemenea, medaliile olimpice vor conține metal provenit din Turnul Eiffel.
Pentru prima dată după un secol, Sena va fi locul de desfășurare pentru maratonul de înot și proba de înot a triatlonului. Organizatorii au asigurat că apa râului este suficient de curată pentru competiții, după ce a fost considerată prea toxică timp de decenii.
JO 2024 marchează 100 de ani de la ultima ediție a Jocurilor Olimpice găzduite de Paris, în 1924. Capitala Franței devine astfel al doilea oraș, după Londra, care găzduiește Jocurile Olimpice de trei ori.
Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, numărul de sportivi bărbați și femei va fi egal. Dintre cei 10.500 de participanți, 5.250 vor fi bărbați și 5.250 femei.
Paris 2024 își propune să fie cea mai ecologică Olimpiadă de până acum. Camerele sportivilor nu vor avea aer condiționat, fiind prevăzute cu un sistem de răcire care utilizează apă din subteran și fațade ajustate pentru a minimiza expunerea directă la soare.
Sistemul de transport public din Paris (RATP) a echipat peste 3.000 de agenți cu dispozitive de traducere asistate de inteligență artificială pentru a facilita orientarea turiștilor. Dispozitivele pot traduce din franceză în 16 limbi, asigurând o experiență fluentă pentru vizitatori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News