Zelenski, la summitul NATO: Ucraina are nevoie de bani şi arme. E un război pentru viitoarea ordine mondială
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 29 iun 2022, 14:49
WhatsApp
Zelenski, la summitul NATO: Ucraina are nevoie de bani şi arme. E un război pentru viitoarea ordine mondială / Sursa foto: Facebook, Volodimir Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus miercuri liderilor statelor NATO că ţara sa are nevoie de mai multe arme şi de bani, circa 5 miliarde de dolari pe lună, pentru a se apăra în faţa agresiunii Rusiei, el susţinând că ambiţiile Moscovei nu se opresc la Ucraina, transmit agenţiile Reuters şi AFP. 

Acesta nu este un război declanşat de Rusia doar împotriva Ucrainei. Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condiţiile în Europa - pentru cum va arăta viitoarea ordine mondială, a argumentat Zelenski în faţa liderilor NATO, cărora li s-a adresat prin videoconferinţă în timpul summitului Alianţei de la Madrid.

Este absolut necesar să sprijiniţi Ucraina

De aceea este absolut necesar să sprijiniţi Ucraina, chiar de acum, cu arme, finanţare şi sancţiuni politice împotriva Rusiei, care îi vor tăia capacitatea de a finanţa războiul, a motivat preşedintele ucrainean, subliniind că armata sa are nevoie în special de artilerie modernă, de rachete şi sisteme antiaeriene.

Oferind-ne acestea, puteţi rupe complet tactica Rusiei de a distruge oraşe şi de a teroriza civili, a insistat el.

Pentru a elimina superioritatea artileriei ruse, un avantaj semnificativ, ne trebuie mult mai multe din aceste sisteme moderne, din această artilerie modernă, a indicat preşedintele Zelenski, precizând de asemenea că Ucraina are nevoie de circa 5 miliarde de dolari pe lună pentru a se apăra în faţa invaziei ruse, notează Agerpres.

G Ad:

Citește și - Zelenski cere expulzarea Rusiei din Consiliului de Securitate al ONU

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia, la ONU, că este un "stat terorist", relatează Reuters.

Zelenskiy a făcut presiuni asupra Consiliului de Securitate pentru expulzarea Moscova din Organizaţia Naţiunilor Unite şi pentru înfiinţarea unui tribunal care să investigheze acţiunile armatei ruse în Ucraina. Rusia are drept de veto în Consiliu şi se poate proteja de orice astfel de acţiune.

"Rusia nu are dreptul de a participa la discuţii şi la vot în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, care este neprovocat şi pur şi simplu colonialist din partea Rusiei", a declarat Zelenski în faţa consiliului.

"Vă îndemn să privaţi delegaţia statului terorist de atribuţiile sale".

Toţi cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv Rusia, au ţinut un moment de reculegere după ce Zelenski le-a cerut să "comemoreze toţi ucrainenii care au fost ucişi în acest război".

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polyanskiy, a declarat în faţa Consiliului că apariţia lui Zelenski prin intermediul unei înregistrări video a subminat autoritatea organismului, care este însărcinat cu menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.

"Consiliul de Securitate al ONU nu ar trebui să fie transformat într-o platformă pentru o campanie de PR la distanţă a preşedintelui Zelenskiy, pentru a obţine mai multe arme de la participanţii la summitul NATO", a declarat Polyanskiy.

Consiliul s-a reunit după ce Ucraina a declarat că luni un atac cu rachete ruseşti a vizat în mod deliberat un centru comercial, ucigând cel puţin 18 persoane.

Rusia a negat că a lovit centrul comercial cu rachete, spunând că a lovit un depozit de arme american şi european aflat în apropiere, declanşând o explozie care a provocat un incendiu în mall.

"Am rămas fără cuvinte pentru a descrie lipsa de sens, inutilitatea şi cruzimea acestui război", a declarat în faţa Consiliului Rosemary DiCarlo, şefa departamentului pentru afaceri politice al ONU, îndemnând toate părţile să protejeze civilii şi infrastructura civilă. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro