Data publicării:

Zelenski, la Haga: Cu toții vrem să vedem un alt Vladimir aici

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
În timpul unei vizite în Olanda, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Vladimir Putin ar trebui să fie judecat la Haga pentru crime de război.

„Cu toții vrem să vedem un alt Vladimir aici, la Haga”, a spus Zelenski. „Cel care merită să fie condamnat pentru aceste acțiuni penale chiar aici, în capitala dreptului internațional.”, a mai spus acesta. 

Președintele ucrainean se află la Haga, unde urmează a se întâlni cu Prim-ministrul olandez Mark Rutte și cu Premierul belgian Alexander De Croo, în cursul zilei.

În martie, Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, a emis un mandat internațional de arestare împotriva lui Putin pentru deportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia în urma invadării Ucrainei.

Moscova a declarat anterior că nu a recunoscut autoritatea curții, dar mandatul înseamnă că cele 123 de țări membre ale CPI trebuie să-l aresteze pe Putin dacă acesta pune vreodată piciorul pe teritoriul lor și să-l transfere la Haga.

Existența mandatului a stârnit agitație în Africa de Sud, unde președintele rus ar putea participa la următorul summit BRICS din august.

În discursul său de joi, Zelenski a spus că forțele ruse au comis peste 6.000 de crime de război numai în luna aprilie, ucigând 207 civili ucraineni.

Președintele ucrainean a vorbit despre crearea unui tribunal „cu drepturi depline”, în stilul Nürnberg, care să judece crimele de agresiune și să ofere „o justiție deplină” – și o pace durabilă.

„Sustenabilitatea păcii rezultă din justiția completă față de agresor”, a spus Zelenski.

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a spus că Țările de Jos sunt „gata și dispuse” să găzduiască această instanță, precum și registrele daunelor cauzate de invazia Rusiei.

„Războaiele ilegale nu pot fi nepedepsite”, a spus Hoekstra. „Vom face tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că Rusia va fi trasă la răspundere”, a adăugat acesta, potrivit Politico.eu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel