Zelenski spune că rușii au minat barajul hidrocentralei Kahovka din regiunea Herson
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a acuzat joi seară pe ruşi că au minat un baraj al unei hidrocentrale aflate în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, şi sub controlul forţelor Moscovei, notează AFP.

'Potrivit informaţiilor noastre, agregatele şi barajul hidrocentralei Kahovka au fost minate de terorişti ruşi', a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său zilnic publicat pe reţelele sociale.

În cazul distrugerii barajului (...), canalul Crimeei de Nord va dispărea pur şi simplu'

'În cazul distrugerii barajului (...), canalul Crimeei de Nord va dispărea pur şi simplu' şi va fi 'un dezastru de mare amploare', a adăugat preşedintele ucrainean care a menţionat deja această posibilitate în cursul unei intervenţii mai devreme, în faţa Consiliului Uniunii Europene.

Barajul hidrocentralei Kahovka este construit pe râul Nipru, într-o zonă aflată în prezent sub controlul armatei ruse şi nu departe de linia de contact cu forţele ucrainene, reaminteşte AFP. 

Citește și - Zelenski: Dronele iraniene folosite de Moscova sunt un simbol al falimentului său militar şi politic

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat marţi că dronele iraniene, utilizate masiv în ultimele zile de Moscova pentru a lovi infrastructura energetică ucraineană, sunt un simbol al 'falimentului militar şi politic' al trupelor ruseşti, scrie AFP.

'Chiar faptul că Rusia cere ajutor Iranului este recunoaşterea de către Kremlin a falimentului său militar şi politic', a glumit preşedintele Zelenski în discursul său zilnic pe social media.

'Au ajuns să se încline în faţa Teheranului pentru a obţine drone şi rachete destul de elementare'

'Timp de decenii au cheltuit miliarde de dolari pe complexul lor militar-industrial şi au ajuns să se încline în faţa Teheranului pentru a obţine drone şi rachete destul de elementare', a criticat el. În opinia sa,'asta oricum nu îi va ajuta din punct de vedere strategic', a asigurat şeful statului ucrainean.

Mai devreme în cursul zilei de marţi, Iranul a declarat că este pregătit să poarte discuţii cu Kievul pentru a clarifica afirmaţiile pe care le consideră 'nefondate', potrivit cărora Teheranul furnizează Moscovei arme şi drone folosite de forţele ruse în invazia sa în Ucraina. 

Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Nasser Kanani, a declarat că 'Iranul este pregătit pentru negocieri şi discuţii cu Ucraina pentru a rezolva aceste acuzaţii', potrivit unui comunicat. 

Kievul şi aliaţii săi occidentali au acuzat Rusia că a folosit drone de fabricaţie iraniană în atacurile pe scară largă conduse în ultimele săptămâni în Ucraina. Articole de presă au raportat în ultimele zile despre posibile livrări de rachete iraniene sol-sol către Rusia în curând, dar nici Teheranul şi nici Moscova nu au confirmat.

În acest context, Ucraina a cerut luni Uniunii Europene să impună noi sancţiuni Iranului, iar diplomaţia ucraineană a propus marţi preşedintelui Zelenski să rupă relaţiile diplomatice cu Teheranul.  Vezi articolui aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel