Zelenski e "fericit": Vedeţi reacţia oamenilor din Herson
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susţinut, luni, un briefing în cadrul căruia şi-a împărtăşit emoţiile trăite în timpul vizitei sale în teritoriul dezocupat al regiunii sudice Herson.

"Cum mă simt? Sunt fericit. Mă bucur că suntem în Herson. Vedeţi reacţia oamenilor. Cred că acesta este răspunsul. Nu am pregătit înainte o reacţie a oamenilor. Ei aşteptau armata ucraineană, ne aşteptau pe toţi. Ce pot să spun? Este o zi mare. Şi o muncă minunată a luptătorilor noştri" - a declarat preşedintele ucrainean.

Zelenski a subliniat importanţa prezenţei sale în teritoriile dezocupate, în special în Herson.

"Toată lumea îşi asumă riscuri. Militarii riscă, jurnaliştii riscă. Vorbim despre Herson, aşa că mi se pare că trebuie să vorbim aici şi să sprijinim locuitorii, astfel încât aceştia să simtă nu doar că vorbim despre asta, nu doar că promitem, ci că ne întoarcem cu adevărat, că ne ridicăm cu adevărat drapelul. Şi vrem să obţinem emoţii şi energie de la oameni. Acest lucru, de asemenea, este important" - a adăugat Volodimir Zelenski.

Amintim că, în cursul zilei de luni, preşedintele Ucrainei a efectuat o vizită de lucru neanunţată în regiunile sudice Herson şi Mikolaiv, scrie Rador.

Zelenski acuză Rusia că a distrus infrastructura crucială din Herson

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni seară că Rusia a distrus 'toată infrastructura crucială' din oraşul Herson recucerit săptămâna trecută, transmite dpa. 

'Înaintea iernii, ocupanţii ruşi au distrus absolut toată infrastructura crucială', a spus preşedintele Zelenski în discursul său zilnic, după ce a vizitat luni oraşul Herson.'Absolut toate facilităţile importante din oraş şi regiune sunt distruse', a adăugat el.

'Nu există electricitate, nici comunicare, nici internet, nici televiziune' în Herson, a continuat preşedintele ucrainean, declarând că 'ocupanţii au distrus totul în mod intenţionat'.

'Asta înseamnă steagul Rusiei - devastare totală', a adăugat şeful statului, care a promis revenirea la o viaţa normală. Operatorul naţional Ukrenergo a informat că Rusia a distrus infrastructuri energetice cheie care alimentează întregul mal drept al regiunii Herson şi o parte semnificativă a regiunii Mikolaiv (Nikolaiev).

'Majoritatea regiunii eliberate Herson a rămas fără electricitate din 6 noiembrie', a declarat şeful Ukrenergo, Volodimir Kudriţki.'Facem tot posibilul pentru a aproviziona cu electricitate populaţia cât mai rapid posibil'. În timpul vizitei la Herson, preşedintele Zelenski a declarat că eliberarea oraşului este 'începutul sfârşitului războiului'. 

Vezi și - Imagini din Hersonul eliberat. Steagul Ucrainei s-a întors în orașul de pe malul Niprului. Bucurie nemărginită printre locuitori / video

Pe rețelele de socializare au început să apară primele imagini din orașul Herson eliberat. Din clipurile distribuite se observă o bucurie imensă în rândul locuitorilor orașului de pe malul Niprului.

Armata ucraineană a intrat vineri în oraşul Herson, în urma retragerii trupelor ruse de la malul de vest al fluviului Nipru, transmite AFP.

Herson revine sub controlul Ucrainei, unităţi ale forţelor armate ucrainene intră în oraş, a scris Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat postat pe Facebook.

Acesta le cere soldaţilor ruşi rămaşi în oraşul Herson să se predea imediat. Şefii voştri vă spun să vă schimbaţi în ţinută civilă şi să încercaţi să fugiţi singuri. Este evident că nu veţi reuşi, le transmite soldaţilor ruşi ministerul ucrainean.

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat în acest timp că şi-a retras de pe malul de vest al Niprului toţi soldaţii şi toate echipamentele. În total, peste 30.000 de militari ruşi împreună cu aproape 5.000 de unităţi de armament şi de vehicule militare au fost retraşi de pe malul de vest al Niprului, afirmă ministrul rus într-un comunicat.

După ce au încheiat retragerea, trupele ruse au aruncat în aer podul Antonivski de peste Nipru.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat miercuri că a ordonat trupelor ruse din provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, inclusiv din oraşul Herson, şi să stabilească o linie defensivă pe malul de est, de cealaltă parte a barierei naturale reprezentate de acest fluviu.

El a subliniat riscul căderii trupelor ruse sub încercuirea celor ucrainene pe malul de vest al Niprului, mai ales dacă Ucraina ar bombarda barajul de la Nova Kahovka, ceea ce ar produce inundarea unei mari părţi a Hersonului şi ar izola trupele ruse de peste Nipru

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel