Data publicării:

Zelenski cere un mecanism special pentru anchetarea tuturor crimelor de război din Ucraina

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică crearea unui "mecanism special" pentru anchetarea tuturor "crimelor" comise de forţele ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică crearea unui "mecanism special" pentru anchetarea tuturor "crimelor" comise de forţele ruse în Ucraina şi pentru a-i trage la răspundere din punct de vedere juridic pe "ocupanţii vinovaţi de crime", relatează AFP şi Reuters.

El a mai spus că liderii ruşi sunt responsabili pentru "crimele" şi "actele de tortură" de la Bucea, localitate în apropiere de Kiev unde autorităţile ucrainene spun că au descoperit aproape 300 de persoane în gropi comune, după retragerea trupelor ruse.

Zelenski a afirmat de asemenea că Occidentul va impune un nou pachet de sancţiuni Rusiei din cauza uciderii de civili la Bucea şi în alte oraşe ucrainene, dar a adăugat că nu este o pedeapsă suficientă. El a spus că sute de civili au fost ucişi la Bucea şi în alte oraşe, unii dintre ei fiind împuşcaţi. Zelenski a precizat totodată că "crimele de război" de la Bucea şi din alte oraşe care au fost ocupate de trupele ruse vor fi examinate marţi la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

ONU reacționează în cazul gropilor comune descoperite la Bucea, lângă Kiev

 

ONU consideră că descoperirea unor gropi comune la Bucea, localitate din apropierea capitalei ucrainene Kiev, după retragerea forţelor ruse ridică întrebări serioase privind "posibile crime de război", subliniind totodată importanţa de a păstra orice probe, relatează AFP.

"Ce ştim până acum ridică clar întrebări serioase şi îngrijorătoare privind posibile crime de război şi încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar", a transmis Biroul ONU pentru Drepturile Omului.

Ucraina a acuzat duminică Rusia de "genocid", afirmând că a descoperit cadavrele a 410 civili în regiunea Kiev recent eliberată de sub controlul forţelor ruse, în urma retragerii acestora. Numai în oraşul Bucea, la nord-vest de Kiev, aproape 300 de persoane au fost înmormântate în gropi comune, conform autorităţilor ucrainene.

Personalul ONU a fost trimis pe teren

 

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a transmis că personalul său de pe teren nu a putut încă verifica aceste afirmaţii. "Suntem extrem de îngrijoraţi de fotografiile şi filmările disponibile, inclusiv de imaginile cu cadavre cu mâinile legate la spate", a adăugat totuşi Biroul ONU pentru Drepturile Omului.

În acelaşi timp, acesta nu a exclus ca printre cele "circa 300 de cadavre despre care autorităţile oraşului spun că au fost găsite şi îngropate" să se numere şi "cadavre ale unor soldaţi ucraineni sau ruşi ucişi în timpul ostilităţilor".

"Civili morţi din cauze naturale, de crize cardiace sau în urma altor probleme de sănătate declanşate de stres şi de lipsa accesului la medicamente şi la ajutor medical în ultima lună s-ar putea număra de asemenea printre persoanele descoperite decedate pe străzile oraşului", a adăugat organizaţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel