Data publicării:

Zelenski ar putea fi forțat de NATO să semneze un tratat de pace cu Rusia

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
NATO ar putea să-l oblige pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să semneze un tratat de pace cu Federaţia Rusă.

Totul din cauza livrărilor de arme, informează canalul de televiziune CNN. "NATO ar putea să-şi piardă răbdarea din cauza livrărilor de arme şi să înceapă să caute oportunitaţi economice în detrimentul securităţii pe termen lung, insistând asupra unei păci nefavorabile pentru Kiev" - a declarat jurnalistul Nick Paton Walsh, scrie Rador, citând gazeta.ru.

În acelaşi timp, el a subliniat că este prematur să se vorbească despre înfrângerea Rusiei în operaţiunea specială din Ucraina, deoarece se observă diferite succese, care pot fi în avantajul Moscovei. Anterior, ofiţerul de informaţii american pensionat, Scott Ritter, a declarat că Statele Unite ale Americii pariază pe comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, care este văzut drept următorul preşedinte al Ucrainei.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, figura lui Volodimir Zelenski a fost deja scoasă din calcule, iar Zalujnîi este cel care va încheia un tratat de pace cu Rusia. Informaţiile despre schimbarea lui Zelenski cu Zalujnîi au apărut, în mod activ, încă din vară. Generalul apare în mass-media la fel de des ca preşedintele, iar publicaţiile occidentale aproape că îl numesc un geniu militar. 

Vezi și: Limba română, lăsată pe dinafară, în Ucraina. Chirieac: Nimeni nu ține cont de România când avem nevoie. Noi îi ajutăm. Zelenski închide ușa comunității românești

Jens Stoltenberg cere noi livrări de arme pentru Ucraina

"Poate părea un paradox, dar sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai scurtă cale către pace", a declarat politicianul norvegian într-un interviu de sfârşit de an acordat dpa.

Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie convins că nu-şi va atinge obiectivul de a prelua controlul asupra Ucrainei, a apreciat el. Stoltenberg a continuat spunând că, apoi, ar putea exista 'o soluţie de pace negociată, care să asigure că Ucraina se impune drept un stat democratic şi independent'.

În opinia sa, atacurile recente ale ucrainenilor asupra unor ţinte militare din Rusia sunt perfect legitime.

"Fiecare ţară are dreptul să se apere - la fel şi Ucraina', a declarat Stoltenberg, adăugând că atacurile ucrainene trebuie privite în context. Care context include atacuri ruse masive asupra infrastructurii civile, menite să-i priveze pe ucraineni de apă, căldură şi electricitate în plină iarnă, a explicat el. În privinţa oportunităţii de a furniza Ucrainei rachete cu rază medie de acţiune, Stoltenberg a declarat că există "un dialog în desfăşurare între aliaţi şi Ucraina cu privire la anumite tipuri de sisteme" de rachete.

Stoltenberg a menţionat totodată că aliaţii NATO au furnizat Ucrainei în trecut sisteme de arme cu rază lungă de acţiune. De exemplu, lansatoarele de rachete HIMARS, artilerie cu rază lungă de acţiune şi drone, a declarat Stoltenberg. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel