Zegrean aruncă BOMBA despre amânarea alegerilor: Scenariu special. S-ar putea să aibă șanse să treacă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Fostul judecător al Curții Constituționale a vorbit despre amânarea alegerilor parlamentare în contextul ultimelor evenimente încheiate cu depunerea unui proiect de lege de către Adrian Dohotaru, în care se solicită ca viitorul scrutin să se desfășoare în martie 2021. 

Inițial, Augustin Zegrean a fost ferm și a afirmat că alegerile nu pot fi amânate prin lege: ”În niciun caz această variantă nu va fi posibilă. Alegerile pentru Parlamentul României pot fi amânate doar într-o situație prevăzută deja de Constituție și atunci se amână de drept, dar nu se amână alegerile, ci se prelungesc mandatele. Actul normativ este foarte clar în sensul ăsta și spune că mandatul unui ales în Parlament durează 4 ani. Patru ani înseamnă 4 ani”.

Un ”scenariu special”

Același Zegrean a enumerat și situațiile excepționale în care articolul din Constituție nu trebuie respectat cu strictețe: „În situații de război, de stare de asediu sau stare de urgență, mandatul Parlamentului se prelungește de drept și nu prin vreun proiect de lege depus de cineva. Există însă și un scenariu special. După ce se împlinesc 4 ani de la precedentul scrutin parlamentar, e necesar ca în termen de trei luni să se organizeze alegeri pentru noul Parlament”.

”Cei rămași pe aceste funcții nu mai pot face nimic”

Fostul judecător al Curții Constituționale a continuat să explice la Digi24: „În perioada în care alegerile nu se fac imediat, Parlamentul rămâne în funcție până la intrarea în funcție a noului Parlament, dar în această perioadă nu pot modifica nimic din Constituție, nu pot fi modificate, adoptate sau abrogate legi organice. Practic, cei rămași pe aceste funcții nu mai pot face nimic”.

În direct la Digi24, Augustin Zegrean și-a încheiat discursul în mod absolut surprinzător. În momentul în care a aflat că în proiectul de lege depus de Adrian Dohotaru se solicită ca data alegerilor parlamentare să se desfășoare la jumătatea lunii martie din 2021, Zegrean a replicat: „S-ar putea să aibă șanse să treacă pentru că tocmai a spus Curtea Constituțională că Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel