Data publicării:

Zeci de țări cer explicații Chinei pentru „abuzurile” din Xinjiang. Beijingul acuză o „manipulare politică”

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Într-o declarație comună, 47 de țări își exprimă îngrijorarea față de tratamentul acordat minorității uigure din Xinjiang.

Zeci de țări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la presupusele abuzuri din regiunea Xinjiang și au cerut șefei Națiunilor Unite pentru drepturile omului să publice un raport întârziat despre situația de acolo.

„Continuăm să fim foarte îngrijorați de situația drepturilor omului în regiunea autonomă uigură Xinjiang”, a declarat, marți, Paul Bekkers, ambasadorul olandez la ONU, Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Într-o declarație comună în numele a 47 de țări, Bekkers a subliniat o serie de „rapoarte credibile” care indică faptul că mai mult de un milion de uiguri și alte minorități musulmane au fost închise în mod arbitrar. Beijingul a recunoscut că există tabere, dar că acestea sunt „centre de formare a competențelor profesionale” și necesare pentru a combate „extremismul”.

„Există rapoarte de supraveghere larg răspândită, de discriminare împotriva uigurilor și a altor persoane aparținând minorităților”, a spus el.

De asemenea, în declarație s-a exprimat îngrijorarea cu privire la „raportările de tortură și alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, sterilizare forțată, violență sexuală și de gen, muncă forțată și separarea forțată a copiilor de părinți de către autorități”.

Țările în cauză, a spus Bekkers, „repetă apelul nostru către China să abordeze urgent aceste preocupări” și „să pună capăt detenției arbitrare a uigurilor musulmani și a persoanelor aparținând altor minorități”.

Totodată, grupul a cerut Beijingului să ofere anchetatorilor și experților ONU „acces semnificativ și neîngrădit” pentru a observa în mod independent situația de la fața locului din Xinjiang.

Michelle Bachelet a vizitat China

După ce a cerut „acces neîngrădit” în Xinjiang, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a vizitat China, luna trecută – prima vizită a unui șef pentru drepturile ONU în țară în ultimii 17 ani.

Aa s-a confruntat cu critici dure pentru că nu a vorbit mai puternic împotriva presupuselor abuzuri ale Chinei înainte și în timpul călătoriei, despre care se crede că a fost puternic controlată de autoritățile chineze.

În declarația comună de marți, țările au cerut „observații mai detaliate, inclusiv cu privire la restricțiile pe care autoritățile chineze le-au impus vizitei” lui Bachelet, conform AlJazeera.

China a acuzat „.anipulare politică”

Ambasadorul Chinei, Chen Xu, a reacționat furios la declarația comună, condamnând Țările de Jos și ceilalți semnatari pentru răspândirea a ceea ce a spus că sunt „minciuni și zvonuri pentru a ataca China”.

„Respingem categoric aceste acuzații”, a spus el, acuzând țările din spatele declarației de „ipocrizie” și „încercări de a se angaja în manipulare politică”.


El a salutat vizita lui Bachelet, insistând că „i-a îmbunătățit înțelegerea despre calea Chinei de dezvoltare a drepturilor omului”.

Incursiune chineză în apropierea Taiwanului. Un avion de război antisubmarin a intrat, din nou, în zona de identificare a apărării aeriene

 

Un avion militar chinez a zburat în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului luni (13 iunie), marcând a patra incursiune în această lună.

Un singur avion de război antisubmarin Shaanxi Y-8 al Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) a intrat în colțul de sud-vest al ADIZ din Taiwan, potrivit Ministerului Apărării Naționale (MND). Ca răspuns, Taiwan a trimis avioane, a emis avertismente radio și a desfășurat sisteme de rachete de apărare aeriană pentru a urmări avionul PLAAF.

ADIZ este o zonă care se extinde dincolo de spațiul aerian al unei țări în care controlorii de trafic aerian cer aeronavelor care sosesc să se identifice. Până acum, în această lună, China a trimis cinci avioane în zona de identificare a Taiwanului, inclusiv trei avioane de luptă și două turbopropulsoare.

Din septembrie 2020, China și-a sporit utilizarea tacticilor din zona gri trimițând în mod obișnuit avioane în ADIZ din Taiwan, majoritatea evenimentelor având loc în colțul de sud-vest, conform Taiwan News (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel